Aparat dentar metalic – avantaje si dezavantaje, rezultate, pret
Scopul unui aparat dentar este acela de a corecta imperfectiunile de pozitie sau de aliniere ale dintilor. Acesta poate fi purtat pe o perioada de 1-2 ani, in functie de complexitatea afectiunilor dentare, in functie de varsta, dar si in functie de tipul de aparat dentar.
Cel mai utilizat aparat dentar este cel metalic, preferat de pacienti pentru costul lui redus, dar si pentru eficienta de care da dovada.
Cum functioneaza aparatul dentar metalic?
Tratamentul cu aparat dentar metalic este recomandat pacientilor de orice varsta, pentru a corecta pozitia dintilor pe arcada dentara sau problemele de ocluzie, adica felul in care pacientul musca. Aparatul dentar metalic exercita asupra dintilor o forta care duce in timp la alinierea lor. Este nevoie de purtarea lui pentru o perioada de 1-2 ani, deoarece deplasarea dintilor se face lent, permitand osului alveolar sa se adapteze schimbarilor produse.
Miscarea dintilor este obtinuta cu ajutorul bracketilor metalici, lipiti pe suprafata vizibila a fiecarui dinte, care trag dintele spre pozitia in care trebuie sa se afle la finalul tratamentului.
Purtarea acestui tip de aparat dentar este necesara 24 de ore din 24. Astfel, tratamentul este neintrerupt, favorizand obtinerea in timp util a rezultatelor dorite. Totodata insa, trebuie sa tii cont de prezenta constanta a bracketilor pe dantura, fapt care poate ingreuna igiena orala si poate produce aparitia placii bacteriene sau a cariilor. Acorda o atentie deosebita periajului, foloseste ata dentara si apa de gura si nu consuma alimente lipicioase, crocante sau care ar putea ramane printre componentele aparatului dentar. Efectueaza curatarea profesionala a dintilor atunci cand medicul ortodont ti-o recomanda.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Aparat dentar metalic – avantaje si dezavantaje
Unul dintre avantajele pe care multi pacienti le apreciaza la aparatul dentar metalic este costul redus, comparativ cu alte tipuri de aparate dentare. De asemenea, rezistenta materialului din care este fabricat, in general inox, este un alt aspect care il face sa fie apreciat. Eficienta este cu siguranta un criteriu de baza atunci cand vorbim despre tratamentele ortodontice, aparatul dentar metalic fiind potrivit chiar si in corectarea afectiunilor severe. Este recomandat atat pentru adulti, cat si pentru copii sau adolescenti, putand fi personalizat in culori vii si atragatoare.
Ca dezavantaj, aparatul dentar metalic are un design mai putin estetic, in raport cu celelalte tipuri de aparate, insa in raport cu rezultatele ce se vor obtine in final, este apreciat si acceptat cu succes.
Durata de tratament si rezultate
Aparatul dentar metalic reduce durata de tratament, fara a scadea din eficienta, datorita actiunii ample pe care o produce asupra dintilor. Astfel ca, in functie de situatia ortodontica pe care o prezinti, tratamentul poate dura in jur de 1-2 ani de zile.
In fiecare luna va fi nevoie de o consultatie stomatologica, pentru ca medicul ortodont sa poata observa evolutia tratamentului si pentru a regla aparatul dentar in functie de progresele facute pana la momentul respectiv. Dupa terminarea tratamentului, este recomandat un aparat dentar de contentie, pentru a mentine rezultele obtinute si pentru a evita riscul deplasarii dintilor in pozitia initiala. Acest dispozitiv trebuie purtat pe o perioada de 6 luni – un an, in functie de afectiunea ortodontica tratata.
Cat costa un aparat dentar metalic?
Atunci cand iti pui intrebarea „Cat costa un aparat dentar?” , trebuie sa iei in calcul si costurile pe care consultatiile periodice le implica, dar si pe cele legate de igienizarile profesionale necesare in obtinerea rezultatelor finale. Medicul specialist iti va intocmi de la prima consultatie un plan de tratament in care vei avea detaliat care sunt etapele si costurile aferente acestora atunci cand alegi sa realizezi un tratament ortodontic.
Prin intermediul cardului de fidelitate Dental Excellence, te bucuri de discount.