Cu totii ne dorim un zambet frumos si sanatos! Uneori, insa, se intampla ca dintii, din diferite cauze, sa nu fie aliniati, sa aiba spatii intre ei sau sa fie inghesuiti.
Din fericire cu ajutorul tratamentului ortodontic putem corecta aceste anomalii. Astfel, prin purtarea unui aparat dentar potrivit pentru tine, vei obtine zambetul perfect!
Acesta este un dispozitiv care aplica o presiune asupra dintilor pacientului pentru a obtine, in timp, alinierea lor in directia dorita.
Durata purtarii unui astfel de dispozitiv este cuprinsa intre 1 si 2 ani si va fi estimata de catre medicul ortodont, in functie de distanta de deplasare a dintilor, de complexitatea situatiei, de varsta fiecarui pacient, precum si de tipul de aparat folosit.
Aceste dispozitive medicale pot fi fixe sau mobile. Aparatul dentar fix este cel mai folosit pentru ca aliniaza dintii cu o acuratete mai mare decat unul mobil. Elementele unui dispozitiv fix sunt:
In functie de materialul din care sunt confectionate bracketurile, aparatele dentare fixe pot fi de mai multe feluri: metalice, din safir sau ceramice.
In functie de fata dintelui pe care sunt lipite bracketurile, aceste dispozitive utilizate in tratamentele ortodontice pot fi:
1. Consultatie de specialitate
Reprezinta prima etapa a tratamentului ortodontic. Medicul specialist ortodont examineaza cavitatea bucala si iti va recomanda investigatii medicale precum radiografii, poze digitale etc.
2. Planul de tratament
Acesta se realizeaza de catre medicul specialist pe baza rezultatelor investigatiilor. In cadrul lui se stabileste tipul de aparat si etapele de tratament, precum si costurile.
3. Profilaxie
Indiferent de tipul de aparat dentar, inainte ca acesta sa fie aplicat pe dinti, este necesara o sedinta de igienizare profesionala. Dintii sunt, astfel, pregatiti pentru urmatoarea etapa.
4. Montarea aparatului dentar
Aceasta etapa difera in functie de tipul de aparat ales. In cazul aparatelor dentare fixe, etapa consta in lipirea, pe fiecare dinte, a bracketilor.
In cazul altor modele de aparate dentare este necesara o amprentare digitala a cavitatii bucale.
5. Controale periodice
Intervalele la care se realizeaza consultatiile periodice difera in functie de aparatul utilizat. Medicul ortodont iti va spune care este perioada optima.
Este important sa vii la fiecare control pentru ca aparatul trebuie sa fie reglat periodic!
Aparatele dentare au preturi diferite in functie de tipul lor, mobil sau fix, iar in cazul acestuia din urma, pretul difera in functie de materialul bracketilor (din metal, ceramica, safir).
Dental Excellence iti ofera preturi avantajoase pentru toate modelele descrise mai sus. In plus, le oferim pacientilor nostri posibilitatea de a plati in rate, pentru ca este important sa aiba si un confort financiar atunci cand iau decizia de a incepe planul de tratament menit sa le ofere zambetul dorit.
Programeaza o vizita la unul dintre medicii specialisti ortodonti ai Clinicii Dental Excellence daca nu esti multumit de pozitia dintilor tai. Obiectivul nostru este sa te ajutam sa ai un zambet frumos si sanatos!
Ce este aparatul dentar?
Este un dispozitiv medical folosit in tratamentul ortodontic care aplica presiune asupra dintilor pacientului pentru a obtine, in timp, alinierea lor in directia dorita.
Cand sa apelezi la tratamentul cu aparat dentar Bucuresti?
Persoanele cu probleme de pozitionare a dintilor pot purta aparat aproape la orice varsta. Perioada ideala, totusi, este intre varstele de 10 si 14 ani, deoarece tesutul osos al capului si al gurii este inca in dezvoltare.
Cat timp trebuie sa porti aparatul dentar?
Durata tratamentului depinde de multi factori, insa daca problema cu care te confrunti este una complexa si ai trecut deja de “prima tinerete”, ar putea dura si pana la 2-3 ani. In majoritatea cazurilor, tratamentul de acest tip depaseste un an.
Aparatul dentar implica durere sau disconfort?
Va trebui sa vizitezi lunar medicul ortodont, iar acesta va schimba presiunea pe fiecare bracket, in functie de progresul observat. Astfel, ai putea simti un usor disconfort la nivelul dintilor si arcadelor dupa fiecare vizita, insa nu va fi un disconfort de durata.
Pot sa consum orice aliment pe durata tratamentului cu aparat dentar?
Atunci cand porti aparat dentar, este indicat sa renunti la dulciuri, sucuri acidulate si alimente foarte tari. Acestea pot deteriora dintii si gingiile si pot slabi sau chiar rupe dispozitivul medical.
Este suficient sa ma spal pe dinti cand port aparat dentar?
Aparatul dentar are spatii ce pot retine resturi alimentare si se poate forma placa bacteriana. De aceea, trebuie sa te speli atent pe dinti dupa fiecare masa, cu o periuta cu peri fini. Clateste cu apa din abundenta si verifica in oglinda daca ai curatat perfect dintii si aparatul.
Exista vreun aparat dentar care nu se vede?
Daca vrei un aparat dentar invizibil, ai la dispozitie modelul Incognito! Spre deosebire de celelalte aparate dentare fixe, acesta este montat pe fata interioara a dintilor. Nimeni nu va observa ca porti un dispozitiv ortodontic!