Anatomia dintelui

Ce este endodontia?

Endodontia (in traducere „interiorul dintelui”) are ca obiect tratamentul canalelor dintilor al caror nerv este afectat, pentru a putea pastra dintele, sau cel putin radacinile acestuia. Pastrarea dintelui natural este deosebit de importanta pentru mentinerea functiilor aparatului dento-maxilar.

Refacerea coroanei dintelui se realizeaza prin obturare (plomba) sau printr-o lucrare protetica. Radacinile dintelui sunt mult mai bine implantate si adaptate decat orice implant. Asadar, daca in urma consultului, medicul dumneavoastra hotaraste ca este necesar un tratament endodontic, aceasta este o veste buna, deoarece va puteti pastra dintele natural. Reusita unui tratament de canal este influentata mult de aparatura si de materialele folosite.

Procedura de tratament pentru endodontie

Pentru confortul dumneavoastra, tratamentul se face sub anestezie. Medicul va va recomanda un analgezic pentru situatia putin intalnita de aparitie a unei dureri usoare la nivelul dintelui in termen de 24-48 de ore de la efectuarea procedurii.

Tratamentul de canal poate fi o procedura complexa, fiind efectuata intr-o sedinta de aproximativ 2 ore sau, in situatii mai complicate, in 2-3 sedinte. In primul rand, medicul are nevoie de o radiografie a dintelui pentru a cunoaste pozitia acestuia, numarul de canale, forma acestora etc. Un dinte poate avea intre 1 si 3 canale. Este esential ca medicul sa foloseasca un dispozitiv care masoara lungimea canalelor pentru a evita in cursul tratamentului depasirea varfului canalului si, ca atare, compromiterea intregului dinte. De asemenea, este important ca medicul sa aiba la dispozitie un aparat (motor endodontic) care sa permita o curatare completa a canalului si largirea acestuia pentru a obtine o forma conica, ideala pentru inserarea, in etapa a treia a tratamentului, a substantei care va umple si sigila canalul.

Canalele dintilor pot avea forme neregulate, ceea ce necesita folosirea unor instrumente cu flexibilitate sporita pentru a evita ruperea acestora si a obtine forma conica.

Endodontie
Contacteaza-ne pentru o programare!

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Retratamentul de canal dentar

In situatiile in care tratamentul de canal nu a fost realizat corect, apare durerea. Durerea este cauzata de nervul care nu a fost definitiv extirpat sau de sigilarea necorespunzatoare a canalului dentar. Pentru inlaturarea durerii este nevoie ca tratamentul de canal sa fie refacut. Aceasta procedura este una complexa si este bine sa fie efectuata de un medic experimentat si care are la dispozitie o serie de dotari ce ii permit sa indeparteze materialul de pe canal si sa aiba o vizibilitate mai buna asupra acestuia.

Primul pas este dezobturarea canalelor si consta in indepartarea cu ajutorul unui instrument rotativ a materialului folosit anterior pentru obturarea canalului dentar, care intre timp s-a pietrificat. In aceasta etapa pot fi foarte utile pentru medic anumite echipamente ce permit o vizibilitate mai buna asupra canalului dentar precum lupele sau microscopul dentar. Dupa indepartarea materialului din fiecare canal dentar, medicul va urma etapele obisnuite pe care le presupune tratamentul de canal.

Dupa finalizarea tratamentului, dintele este pregatit sa primeasca o plomba in situatiile mai simple sau o coroana dentara, atunci cand coroana dintelui natural a fost serios afectata.

De ce sa alegi Dental Excellence?

Urgente dentare

MEDICI
SPECIALISTI

Tratamente fara durere

TRATAMENTE
FARA DURERE

Dotari ultramoderne

DOTARI
ULTRAMODERNE

Sterilizare

STERILIZARE
PERFORMANTA

Plata in rate

PLATA
IN RATE

Program de fidelitate

PROGRAM
DE FIDELITATE