Anatomia dintelui

Ce este endodontia?

Endodonția (în traducere “interiorul dintelui”) are ca obiect tratamentul canalelor dinților al căror nerv este afectat, pentru a putea păstra dintele, sau cel puțin rădăcinile acestuia. Păstrarea dintelui natural este deosebit de importantă pentru menținerea funcțiilor aparatului dento-maxilar.

Refacerea coroanei dintelui se realizează prin obturare (plombă) sau printr-o lucrare protetică. Rădăcinile dintelui sunt mult mai bine implantate și adaptate decât orice implant. Așadar, dacă în urma consultului, medicul dumneavoastră hotărăște că este necesar un tratament endodontic aceasta este o veste bună, pentru că vă puteți păstra dintele natural. Reușita unui tratament de canal este influențată mult de aparatură și de materialele folosite.

Procedura de tratament

Pentru confortul dumneavoastră, tratamentul se face sub anestezie. Medicul vă va recomanda un analgezic pentru situația puțin întâlnită de apariție a unei dureri ușoare la nivelul dintelui în termen de 24-48 de ore de la efectuarea procedurii.

Tratamentul de canal poate fi o procedură complexă, putând fi efectuată într-o ședință de aproximativ 2 ore sau, în situații mai complicate, în 2-3 ședințe. În primul rând, medicul are nevoie de o radiografie a dintelui pentru a cunoaște poziția acestuia, numărul de canale, forma acestora etc. Un dinte poate avea între 1 și 3 canale. Este esențial ca medicul să folosească un dispozitiv care măsoară lungimea canalelor pentru a evita în cursul tratamentului depășirea vârfului canalului și, ca atare, compromiterea întregului dinte. De asemenea, este important ca medicul să aibă la dispoziție un aparat (motor endodontic) care să permită o curățare completă a canalului și lărgirea acestuia pentru a obține o formă conică, ideală pentru inserarea, în etapa a treia a tratamentului, a substanței care va umple și sigila canalul.

Canalele dinților pot avea forme neregulate, ceea ce necesită folosirea unor instrumente cu flexibilitate sporită pentru a evita ruperea acestora și a obține forma conică.

Endodontie

Contacteaza-ne pentru o programare

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Retratamentul de canal dentar

In situatiile in care tratamentul de canal nu a fost realizat corect apare durerea. Durerea este cauzata de nervul care nu a fost definitiv extirpat sau de sigilarea corespunzatoare a canalului dentar. Pentru inlaturarea durerii este nevoie ca tratamentul de canal sa fie refacut. Aceasta procedura este una complexa si este bine sa fie efectuata de un medic experimentat si care are la dispozitie o serie de dotari ce ii permit sa indeparteze materialul de pe canal si sa aiba o vizibilitate mai buna asupra acestuia.

Primul pas este dezobturarea canalelor si consta in indepartarea cu ajutorul unui instrument rotativ a materialului folosit anterior pentru obturarea canalului dentar, care intre timp s-a pietrificat. In aceasta etapa pot fi foarte utile pentru medic anumite echipamente ce permit o vizibilitate mai buna asupra canalului dentar precum lupele sau microscopul dentar. Dupa indepartarea materialului din fiecare canal dentar medicul va urma etapele obisnuite pe care le presupune tratamentul de canal.

Dupa finalizarea tratamentului dintele este pregatit sa primeasca o plomba in situatiile mai simple sau o coroana dentara cand coroana dintelui natural a fost serios afectata.

De ce sa alegi Dental Excellence?

Tratamente fara durere

Dotari de ultima generatie

Certificat de garantie

Program de fidelitate

Plata in rate fara dobanda

Relatie pe termen lung