Detartraj

Ce este tartrul?

Tartrul este format prin depunerea pe dinti a unei substante de culoare galben-bruna formata din resturi alimentare (placa bacteriana) si minerale, care nu au fost indepartate de pe dinti prin periajul dentar. Tartrul apare atat la copii cat si la adulti. De cele mai multe ori tartrul apare pe suprafetele mai greu de periat din partea din spate a gurii sau intre dinti. De asemenea tartrul poate aparea in cazul in care dintii sunt incalecati sau inghesuiti.

Pe langa igienizarea insuficienta la formarea tartrului contribuie si factori precum cantitatea de saliva sau continutul de minerale din alimentele consumate. Consumul unui volum mare de lichide determina producerea unei cantitati mai mari de saliva, care ajuta la indepartarea in mod natural a particulelor alimentare depuse temporar pe dinti. Unele alimente pot sa contina o cantitate mai mare de substante minerale care se depun mai usor pe dinti. Insa cea mai des inalnita cauza a aparitiei tartrului este igienizarea necorespunzatoare adica periajul incorect. Curatarea spatiilor interdentare prin folosirea atei dentare poate de asemenea sa ajute la indepartarea placii bacteriene.

Detartraj - solutia pentru indepartarea tartrului

Indepartarea tartrului se face de catre medicul stomatolog prin detartrajul cu ultrasunete. Detartrajul manual care presupunea riscul deteriorarii smaltului a fost inlocuit prin detartrajul cu ultrasunete care nu afecteaza in niciun fel smaltul dintilor sau gingiile si nu este dureros.  Scopul detartrajului este sa indeparteze bucatile mai mari de tartru de pe suprafata dintilor. Dupa detartraj se face un periaj profesional cu ajutorul unei perii rotative pentru indepartarea particulelor mai mici de tartru ramase pe dinti. La final se folosesc perii care dau lustru dintilor pentru a-si recapata culoarea si stralucirea naturala. Ca si efect secundar benefic poate sa se produca in mod natural si o usoara albire a dintilor determinata de indepartarea particulelor care colorau dintii. Aceasta procedura nu foloseste substante chimice care sa deterioreze dintele sau gingia. De asemenea smaltul dintilor nu este in niciun fel afectat. Dintii tai vor arata impecabil, si vor fi protejati impotriva cariilor pentru o perioada de 6 luni. Astfel vei putea sa iti pastrezi sanatatea dentara si sa zambesti mai mult.

Tipuri de tartru

De cele mai multe ori tartrul se formeaza deasupra gingiilor – pe suprafata vizibila a dintelui sau intre dinti. Aproximativ jumatate din populatie dezvolta acest tip de tartru. Exista insa si situatii mai rare in care tartrul se poate depune sub gingie, caz in care exista pericolul aparitiei unor boli parodontale.

In cazul in care tartrul nu este indepartat se poate ajunge la inflamarea gingiei si in timp la retragerea acesteia si la dezgolirea radacinii dintelui. Daca tartrul ramane depus pe dinti o perioada de cateva luni exista riscul aparitiei unei carii. De asemenea este posibil sa apara o respiratie urat mirositoare din cauza resturilor alimentare.

Contacteaza-ne pentru o programare

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Air Flow

Air Flow-ul este o procedura stomatologica prin care dintii sunt curatati de orice pete. Dupa curatarea cu Air Flow apare un usor efect de albire si stralucire a dintilor. Procedura este efectuata cu ajutorul unui aparat care pulverizeaza cu viteza mare o substanta speciala pe suprafata dintilor. Aceasta contine cristale de bicarbonat, care curata smaltul dintilor de pete sau alte depuneri ce nu au putut fi indepartate cu ajutorul detartrajului si periajului profesional, avand un gust placut de fructe.

Air Flow-ul nu afecteaza smaltul dintilor si nu creeaza abraziune sau sensibilitate dentara. Este recomandat pentru oricine doreste sa beneficieze de o curatare profesionala a dintilor. Pentru pacientii care poarta aparat dentar aceasta este uneori singura metoda de indepartare a placii bacteriene si a petelor. Medicii recomanda curatarea cu Air Flow a dintilor la fiecare 6 luni, dupa efectuarea in prealabil a detartrajului si periajului profesional. Indepartarea integrala a tartrului si a petelor de pe dinti garanteaza evitarea aparitiei cariilor si pastrarea sanatatii dentare pe termen lung.

Tipuri de ingrijire dentara

Evitarea aparitiei tartrului dentar

De ce sa alegi Dental Excellence?

Tratamente fara durere

Dotari de ultima generatie

Certificat de garantie

Program de fidelitate

Plata in rate fara dobanda

Relatie pe termen lung