Ce este aparatul dentar?

Aparatul dentar este un dispozitiv care aplica o presiune asupra dintilor pacientului pentru a obtine in timp alinierea lor in directia dorita. Dintii se deplaseaza cu aproximativ 0.5-1mm/luna, pentru a lasa organismului timpul necesar sa se adapteze la schimbarile produse. Osul alveolei dentare care se afla in directia in care se deplaseaza dintele dispare iar in urma dintelui se creeaza os nou care il sustine.

Durata purtarii acestui dispozitiv este cuprinsa in general intre unu si 2 ani si va fi apreciata de medicul ortodont in functie de distanta de deplasare a dintilor, de complexitatea situatiei, de varsta fiecarui pacient precum si de tipul de aparat folosit.  

Cate tipuri de aparate dentare exista si care ti se potriveste?

Aparatele dentare pot fi fixe (adica lipite de dinti) sau mobile (care pot fi indepartate in anumite momente ale zilei). Cele fixe sunt mai folosite pentru ca aliniaza dintii cu o acuratete mai mare decat aparatele mobile. Elementele unui aparat dentar fix sunt: bracketuri – care se lipesc pe dinti, arcuri – sub forma de sarma, care fac legatura intre bracketuri si ajuta la deplasarea dintilor prin aplicarea presiunii asupra dintilor pozitionati incorect si  ligaturile elastice – care prind arcurile de bracketuri.

Aparatele dentare fixe pot fi de mai multe feluri in functie de materialul din care sunt confectionate bracketurile: metalice, din aur sau ceramice. In functie de fata dintelui pe care sunt lipite bracketurile aparatele dentare se numesc vizibile -amplasate pe fata vizibila a dintilor si folosite in marea majoritate a situatiilor sau invizibile – lipite de fata dinspre limba a dintilor si folosite foarte rar, in cazul adultilor care tin foarte mult la estetica zambetului lor in cursul tratamentului.

Este cel mai des folosit datorita costului scazut si al eficientei terapeutice. Denumirea lui provine de la bracketurile metalice folosite, care sunt lipite pe fata vizibila a dintilor. Este recomandat pentru marea majoritate a situatiilor iar durata tratamentului este in general mai scurta decat in cazul folosirii altor tipuri de aparate (intre 6 luni si 2 ani). Fiind metalic dispozitivul este foarte puternic si nu cedeaza in timp. Bracketurile au culoare argintie, sunt mai mici decat cele din ceramica si sunt usor de relipit daca se desprind accidental. Aparatele pentru copii si adolescenti se pot personaliza folosind ligaturi elastice viu colorate. Acest tip de aparat dentar este recomandat pentru pacientii de orice varsta si are un pret foarte accesibil.

Este foarte popular in randul adultilor datorita aspectului mult mai estetic si modern. Deosebirea fata de aparatul metalic este faptul ca bracketurile sunt mai putin vizibile fiind confectionate din ceramica transparenta de culoarea dintelui sau din safir. Modul de functionare este acelasi ca si in cazul aparatului metalic. Bracketurile ceramice sunt rezistente in timp insa presiunea care poate fi aplicata asupra lor este mai mica decat in cazul aparatelor metalice, ceea ce conduce la cresterea cu cateva luni a duratei tratamentului. Ligaturile elastice care conexeaza arcul cu bracketul se schimba usor.

Bracketurile ceramice sunt recomandate aproape in orice tip de situatie. Bracketurile ceramice nu se pateaza de la alimente. Ligaturile elastice se pot pata de la cafea sau vin insa se schimba in fiecare luna cu ocazia vizitei lunare de control. Acest dispozitiv este recomandat in special adultilor care vor ca aparatul dentar pe care il poarta sa fie cat mai putin vizibil.

Spre deosebire de celelalte aparate dentare fixe aparatul dentar invizibil este montat pe fata interioara a dintilor. Nimeni nu va observa ca porti un aparat dentar. Pentru ca suprafata interioara a arcadei este mult mai mica decat cea exterioara este nevoie ca bracketurile sa fie cat mai mici. Bracketurile se produc printr-o tehnologie de ultima ora care scaneaza suprafata interioara a arcadei si creeaza prin frezare computerizata un set de bracketuri personalizate pentru situatia fiecarui pacient. Pretul acestui dispozitiv este semnificativ mai mare decat pretul unui aparat fix vizibil pentru ca tehnologia si materialele folosite sunt mult mai scumpe. In plus montarea lui pe partea interioara a arcadei este o operatiune mult mai complexa, iar medicul ortodont trebuie sa aiba o specializare suplimentara pentru montarea acestui tip de aparat.

Incognito este recomandat pacientilor care vor ca ceilalti sa nu sesizeze ca poarta un aparat dentar. Pretul acestui aparat este semnificativ mai mare (9000 de lei) pentru ca elementele aparatului sunt personalizate in functie de situatia fiecarui pacient fiind  confectionate in Germania in laboratoarele Incognito.

Este recomandat in cazul copiilor cu dinti de lapte, care au situatii mai usor de corectat. Acest tip de dispozitiv este confectionat dintr-un material plastic ce poate fi personalizat in diverse culori pentru a fi mai usor de acceptat pentru copii. El poate fi scos de pe dinti pentru a fi igienizat iar in anumite situatii poate fi purtat doar seara si noaptea.

Contacteaza-ne pentru o programare

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Intrebari frecvente

De ce sa alegi Dental Excellence?

Tratamente fara durere

Dotari de ultima generatie

Certificat de garantie

Program de fidelitate

Plata in rate fara dobanda

Relatie pe termen lung