Viziteaza un cabinet stomatologic pentru a preveni parodontoza! Iata de ce!
Din pacate, bolile cavitatii bucale afecteaza in prezent o mare parte a populatiei tarii noastre, iar printre cele mai periculoase astfel de afectiuni este parodontoza, cunoscuta si sub denumirile de parodontita, boala parodontala sau paradentoza. Astfel, in randurile de mai jos vei descoperi detalii importante despre aceasta afectiune, de la cauze, stagii ale evolutiei, efecte asupra corpului si etape de tratament la cabinetul stomatologic, in functie de evolutie.
Ce este si cum se manifesta parodontoza?
Pana la un diagnostic ferm al bolii parodontale, pacientul trece prin mai multe etape ale acesteia, pornind de la forme usoare ale afectiunii, ce cauzeaza mici neplaceri sau disconfort local. Inceputul acestei probleme este marcat de inflamari si infectii ale tesutului gingival, care conduc la gingivita. Aceasta forma incipienta poate fi anticipata de catre medic, insa daca nu ai vizitat pana acum un cabinet stomatologic pentru tratarea acestei probleme, va trebui sa te grabesti.
Fiindca acumularile de placa bacteriana si fumatul sunt principalele cauze pentru aparitia acestei boli, va trebui sa realizezi, pe langa igiena personala riguroasa, si o igienizare profesionala a cavitatii bucale. Aceasta consta in periere profesionala si detartraj, proceduri accesibile numai intr-un cabinet stomatologic, care vor asigura indepartarea depunerilor de tartru si o curatare optima a intregii danturi. Cu toate acestea, inca va exista riscul reaparitiei bolii, astfel incat este foarte important sa acorzi atentie permanenta acestui aspect. Pentru a putea tine sub control sanatatea danturii tale, pe langa tehnici de curatare si igienizare, medicul stomatolog ti-ar putea recomanda inclusiv un tratament medicamentos.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
In cazul in care dintii tai par mai “lungi” decat de obicei, aceasta afectiune deja a atins etapa retractiei gingivale, asadar este timpul sa te programezi de urgenta la un cabinet stomatologic! Netratarea la timp a acestei afectiuni va duce, in aceasta etapa, la pierderi osoase si la slabiri ale stabilitatii dintilor tai, acestia incepand sa se miste sau chiar sa se desprinda. In aceasta faza a bolii, medicul specialist iti va recomanda un tratament mai complex ce consta in periaj profesional, detartraj si Airflow, dar poate include si chiuretajul subgingival.
Ce este chiuretajul subgingival?
Acest procedeu medical se realizeaza dupa detartraj si consta in indepartarea acumularilor de infectie si a tesutului necrozat de sub gingie, de la nivelul tuturor dintilor afectati de aceasta problema. Dupa evaluarea gravitatii problemei, medicul va decide ce tip de chiuretaj subgingival este necesar: cel in camp inchis sau cel in camp deschis. Primul tip ofera o vizibilitate mai redusa, insa nu presupune incizia la nivelul gingiei, fiind recomandat in cazurile mai putin avansate. Cel de-al doilea, in schimb, va presupune o incizie pana la nivelul osului alveolar, necesara pentru a indeparta infectiile existente. Aceasta boala a cavitatii bucale este perpetuata de pungile infectioase aflate sub gingie, motiv pentru care zona respectiva trebuie sa fie curatata in profunzime. Tocmai de aceea, trebuie sa identifici si sa tratezi din timp aceasta afectiune, astfel incat recomandarea este sa vizitezi un cabinet stomatologic de cel putin 2 ori pe an.
Cum se manifesta parodontoza in etapele avansate?
In cazul in care ai inceput deja sa pierzi stabilitatea dintilor, o simpla vizita la cabinetul stomatologic nu va mai fi de ajuns. Astfel, in aceasta faza a bolii va trebui sa realizezi analize medicale, sa urmezi un tratament medicamentos si sa recurgi la chirurgie regenerativa. In plus, daca ai inceput deja sa pierzi dinti, este foarte important sa ii inlocuiesti cat mai repede cu putinta, pentru a nu lasa locuri libere pe arcada dentara.
Chiar si in aceasta etapa avansata, daca respecti intocmai recomandarile medicului specialist, boala parodontala poate stagna, iar tesuturile vor putea incepe sa se regenereze. Medicul parodontolog iti va recomanda interventii chirurgicale si vor fi necesare tratamente de protetica sau implantologie. In plus, in functie de efectele acestei boli asupra osului alveolar, va aparea si necesitatea refacerii volumului osos.
In cazul in care te regasesti intr-una din situatiile de mai sus sau doresti sa previi astfel de afectiuni ale cavitatii bucale, programeaza o vizita la un cabinet stomatologic din cadrul clinicii noastre si asigura-te ca vei avea parte de cele mai eficiente masuri de preventie si tratamente. Cu cat depistezi aceasta boala mai din timp, cu atat tratamentele vor fi mai simple, mai eficiente si mai putin costisitoare, iar tu iti vei putea salva dintii naturali.