Stadiile bolii parodontale si cel mai eficient tratament paradontoza
Orice afectiune medicala implica stadii diferite de evolutie. Mai exact, faza incipienta, de progresie – prin care afectiunile specifice bolii se manifesta si cresc in intensitate – si o faza finala in care exista doua optiuni: vindecarea completa sau tinerea sub observatie. Paradontoza prezinta 3 stadii de desfasurare:
- gingivita
- parodontita superficiala
- paradontoza avansata
Primul stadiu al paradontozei
Faza incipienta a bolii parodontale, gingivita, reprezinta o afectiune a gingiilor des intalnita in randul oamenilor si se manifesta prin inflamarea gingiilor, sangerare sau iritatii ale acestora. De indata ce prezentati unul dintre simptomele caracteristice gingivitei – sangerare, inflamare sau iritatie – este indicat sa mergeti la un consult stomatologic, deoarece acest prim stadiu este mult mai usor de tratat decat un grad avansat al paradontozei, fiind posibila vindecarea completa.
Stadiile 2 si 3 caracteristice paradontozei
Faza secundara este paradontoza superficiala. Atat in cazul parodontitei, cat si a stadiului avansat de boala parodontala, singurul tratament ce poate fi aplicat este de stagnare a evolutiei bolii. Asta deoarece parodontiul (tesutul gingival si cel osos care sustine dintele crescut in osul mandibular/maxilar) este extrem de afectat. In acest punct apar simptome mai grave precum mobilitatea dintilor si infectii gingivale. Consecinta majora a bolii parodontale este pierderea dintilor afectati.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Tratamentul parodontal
Daca pacientul semnaleaza simptomele gingivitei si merge din timp la dentist pentru examinare, afectiunile prezente pot fi intotdeauna mai usor de tratat decat in fazele avansate ale bolii.
Daca pacientul ignora semnele si nu viziteaza la timp un medic specialist pentru examinare si tratament, gingiile incep sa se retraga. Tratamentul pentru retractia gingivala severa se realizeaza cu ajutorul unei grefe a tesutului afectat. Medicul parodontolog va efectua chiuretaje subgingivale, asta in cazul in care osul este necrozat.
Intr-un stadiu mai avansat are loc interventia chirurgicala in care medicul are acces vizual asupra zonei afectate, poate inlatura tesutul bolnav si, in cele din urma, poate introduce in aceasta zona substante din categoria biomaterialelor care sa duca la vindecare.
Toate tipurile de tratamente mentionate si efectuate de medicul specialist duc la mentinerea dintilor pe arcada dentara pentru o perioada cat mai lunga de timp, insa, de obicei, nu si la vindecarea completa. In final, daca boala avanseaza foarte mult, se va ajunge la extractia dentara.
Zona dintelui afectat trebuie sa fie chiuretata in profunzime, pentru ca in cazul in care pacientul opteaza pentru implantul dentar, aceasta manopera sa poata fi efectuata intr-un mediu curatat, care nu va afecta viitorul implant sau inserarea acestuia.
Cauzele bolii parodontale pot fi de natura genetica, insa principala cauza este lipsa unei bune rutine de ingrijire a dintilor si a cavitatii bucale. Atat factorii genetici, cat si cei de igiena, combinate cu fumatul sau alte boli precum osteoporoza sau diabetul, agraveaza afectiunile gingivale si duc, in final, la paradontoza.
In ciuda faptului ca paradontoza se afla printre principalele cauze ale pierderii dintilor, aceasta este o boala care poate fi prevenita foarte usor daca avem o igiena orala corespunzatoare si daca facem cel putin de doua ori pe an vizita la medicul stomatolog. Indiferent de stadiul bolii, medicii specialisti din cadrul clinicii Dental Excellence vin in ajutorul dumneavoastra.