Implant dentar pentru toti dintii lipsa

Cauza principala a pierderii dintilor este parodontoza. Ea poate aparea la pacienti de toate varstele si este cauzata de bacteriile in exces din cavitatea bucala, care distrug ligamentul gingival, care asigura etanseitatea structurii osoase ce sustine dintele.

Radacinile dintilor se dezgolesc iar dintii incep sa se miste. Aceste bacterii apar in mod natural in gura insa in anumite situatii exista factori favorizanti care le exacerbeaza efectul nociv precum: cauze genetice, igiena deficitara, fumatul, boli generale, stresul, etc. Efectele parodontozei se produc in timp, uneori fiind nevoie de zeci de ani pentru a pierde dintii. Din pacate uneori apare un puseu agresiv parodontotic, de obicei intre 30 si 40 de ani, care produce efecte distructive majore intr-un timp scurt (4-5 ani). Este foarte important ca deindata ce apar aceste simptome sa se stabileasca de urgenta un consult la un medic parodontolog.

In afara de parodontoza dintii sunt pierduti si din cauza ca nu le acordam destula atentie. Cariile netratate la timp pot duce la compromiterea dintilor, daca se ajunge ca partea coronara sa fie distrusa sau caria evolueaza mult spre radacina dintelui. Tratamentele de canal la molarii cu radacini curbe, tratati fara aparatura moderna, care sa asigure obturarea pana la varf a dintelui, vor conduce la pierderea dintilor in timp. Dintii scosi si neinlocuiti pot genera modificari ale pozitiei dintilor vecini, sanatosi si putem ajunge in timp la rasfirarea dintilor naturali, ceea ce conduce de multe ori si la micsorarea volumului osos care ii sustine si la mobilitatea lor. Lucrarile dentare de mai mult de 10 ani pot avea dinti stalpi compromisi. Daca nu facem o radiografie odata pe an, ne putem trezi ca anumiti dinti care sustin lucrarea s-au cariat ori tratamentul de canal a fost afectat, iar cand scoatem lucrarea acesti dinti sunt compromisi si trebuie extrasi. Pentru a evita toate aceste cauze se recomanda vizitele periodice la medicul dentist, verificarea integritatii dintilor prin examinare radiologica, curatarea profesionala a dintilor si comunicarea din timp catre medicul stomatolog a simptomelor care pot afecta dintii: dureri la rece, cald, dulce, senzatie de mobilitate, iritatia gingiei.

Varsta este elementul care influenteaza cel mai mult atat momentul aparitiei problemelor care duc la pierderea dintilor cat si solutiile alese pentru refacerea danturii. Daca avem extractii multiple in adolescenta este clar ca pornim deja cu o situatie complexa care se va complica si mai mult in timp. Daca avem deja iritatii ale gingiei iar bacteriile au patruns in zona osului care sustine dintele in jurul varstei de 35-40 de ani poate aparea un puseu agresiv al bolii parodontale care ne poate face sa pierdem dintii. Daca avem lucrari protetice care sa inlocuiasca dintii lipsa insa nu le monitorizam evolutia si le schimbam mai rar de 10 ani ne putem trezi ca in jurul varstei de 50 de ani nu mai avem dinti stalpi viabili pentru a face o alta lucrare fixa. Asadar cu cat problemele apar mai devreme cu atat mai mare este probabilitatea de a ajunge la situatia de a pierde toti dintii, sau dintii ramasi sa fie compromisi.

Pentru oamenii cu varsta pana in 40-50 de ani lucrarile mobile nu sunt o solutie acceptata. De aceea medicul implantolog trebuie sa ia in considerare doar variantele de lucrari fixe. Pacientii cu varsta de peste 50 de ani pot beneficia atat de lucrari fixe cat si de lucrari detasabile pe implanturi. Pacientii purtatori de proteza mobila clasica isi doresc o stabilitate mai buna a protezei sau unii dintre ei nu se adapteaza niciodata sa poarte o proteza si isi doresc o lucrare fixa. Si pentru ei exista solutii, in functie de situatia osului si de bugetul alocat de pacienti pentru refacerea dintilor.

Pentru a determina care este cea mai buna solutie pentru fiecare pacient in parte este necesara o etapa de diagnosticare completa a situatiei pacientului, care este efectuata in cadrul consultatiei la medicul specialist implantolog. Pe baza examinarii clinice, a istoricului medical al pacientului si afectiunilor generale de care sufera, precum si in baza investigatiilor radiologice medicul isi face o idee generala asupra posibilitatilor de tratament disponibile. Pentru a determina planul de tratament este nevoie de o investigatie de tip CT (computer tomograf) prin care se analizeaza volumul osului in care urmeaza a se insera implanturile. De asemenea este nevoie ca pacientul sa faca un set restrans de analize de sange din care sa reiasa daca poate suporta o interventie chirurgicala si daca sunt probleme care sa afecteze integrarea implanturilor in os. Aceste posibilitati de tratament trebuie comparate cu ce isi doreste pacientul (lucrare fixa sau mobila). Pacientului i se explica variantele de tratament si care sunt avantajele si posibilele dezavantaje pentru fiecare solutie medicala in parte.

Planul de tratament este adaptat in functie de situatia osului pacientului, de varsta acestuia, de tipul de lucrare pe care si-l doreste si de bugetul pe care pacientul il aloca pentru refacerea danturii. In general lucrarile fixe necesita un buget mai mare decat lucrarile detasabile. Pacientilor tineri li se propun cu prioritate lucrarile fixe datorita confortului psihic pe care il asigura acest tip de lucrare. In alegerea solutiei optime de tratament trebuie sa tinem cont si de timpul pe care il are disponibil pacientul si de solutia de a avea o lucrare provizorie, in masura in care este posibil, pe parcursul tratamentelor.

Contacteaza-ne pentru o programare!

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Lucrari fixe. Pentru pacientii care au ramas fara dinti si isi doresc o lucrare fixa exista 2 solutii. Solutia clasica consta in inserarea unui numar de 6-8 implanturi pe arcada, apoi trebuie sa treaca 3-4 luni pentru osteointegrarea lor, iar la final se realizeaza o lucare protetica pentru fiecare arcada. Cea de-a doua solutie este un sistem inovator care este numit Fast & Fixed si care asigura atasarea unei lucarari fixe provizorii in 24 de ore.

Solutia clasica este recomandata in toate situatiile in care este posibila, iar pacientul are destul timp pentru a trece prin toate etapele de tratament. De asemenea este important ca osul in care se vor insera implanturile sa aiba volumul necesar pentru a asigura stabilitatea implantului. In cazul in care s-a produs resorbtia osului, iar volumul de os ramas nu este suficient, este necesara aditia de os, care se poate face odata cu inserarea implantului daca defectul osos este mic si in etapa separata in cazul defectelor osoase mai mari. Asadar in cazul aditiilor de os mari, prima etapa a tratamentului consta in interventia de marire a osului care se poate face prin depunere de os de aditie si membrane resorbabile, prin marirea latimii crestei dentare, prin procedeul “bone splitting” sau prin procedeul de sinus lifting, care presupune aditia de os in zona sinusului. Dupa ce se fac aditiile de os se asteapta o perioada de 4-6 luni pentru formarea osului, care consta in patrunderea celulelor osoase si a vaselor de sange in structura formata de osul de aditie. In cazul in care defectul osos este foarte mare se folosesc proceduri chirurgicale complexe de refacere a osului. Refacerea osului se poate realiza prin recoltarea osului pacientului din zona molarului de minte inferior si fixarea lui in zona unde trebuie facuta aditia, cu ajutorul unor suruburi de titan. O alta procedura de marire a volumului osos in cazul unor resorbtii avansate este realizata cu ajutorul unor placute de titan care asigura un suport pentru o cantitate mai mare de os de aditie.

Odata osul integrat, urmeaza etapa de inserare a implanturilor. Fiecare implant va inlocui unul sau doi dinti. Procedura de inserare este una obisnuita, complexitatea fiind data de numarul mai mare de implanturi care trebuie inserate intr-o singura sedinta. Aceasta interventie sa realizeaza la nivelul fiecarei arcade si dureaza intre 2 si 4 ore.

Dupa inserare implanturile sunt lasate sa se osteointegreze o perioada de 3-4 luni, apoi sunt descoperite si se ataseaza pe ele o capa de vindecare a gingiei, care are rolul de a crea un inel de sigilare a osului care sustine implantul de cavitatea bucla, pentru a preveni patrunderea bacteriilor in zona osului. Dupa 2 saptamani se ia amprenta, pe baza careia este realizata puntea dentara, iar la final se insurubeaza bonturile si se cimenteaza puntea.

Cea de-a doua solutie este sistemul de implanturi Fast & Fixed, care presupune inserarea unui numar mai mic de implanturi (4 la mandibula si 6 la maxilar). Se evita aditiile de os, fiind in general folosite portiunile de os ale pacientului care nu s-au resorbit. Un alt avantaj este faptul ca in maxim 24 de ore pacientul are o lucrare fixa provizorie care ii asigura confortul estetic si posibilitate de a manca alimente moi, pana la atasarea lucrarii definitive. Aceasata solutie se preteaza foarte bine pentru pacientii care au putin timp la dispozitie, pentru care este foarte important sa nu ramana fara dinti si este recomandata in special pentru pacientii mai in varsta (peste 45 – 50 de ani) pentru ca in cazul aparitiei complicatiilor defectele osoase sunt mai greu de corectat. La 6 luni de la inserarea implanturilor se realizaeaza o lucrare fixa insurubata care are aspect estetic net superior fata de lucrarea provizorie si foarte asemanator cu cel al dintilor naturali

Lucarari mobile. Pacientii purtatori de proteza precum si pacientii de peste 50 de ani care nu isi doresc neaparat o lucrare fixa, sau tratamentul pentru a avea o lucrare fixa li se pare prea complex ori prea costisitor, pot beneficia de o lucrare detasabila pe implanturi care imbina avantajele unei lucrari care se poate detasa pentru igienizare, cu stabilitatea mai buna specifica unei lucrari fixe. Diferenta intre o proteza clasica si una pe implanturi este foarte mare in ceea ce priveste stabilitatea, proteza pe implanturi avand dubla sustinere: se sprijina pe gingie dar si pe implanturi. Astfel pacientul are confortul unei masticatii mai bune si siguranta ca proteza este stabila si nu se va misca, ceea ce ii confera o mai mare incredere de sine, mai ales atunci cand pacientul trebuie sa socializeze.

Pentru a avea un suport bun este nevoie de inserarea a 4 implanturi atat la maxilar cat si la mandibula. Dupa inserare se asteapta 3-4 luni pentru osteointegrare, iar apoi se ia amprenta pentru lucarea detasabila. Aceasta este legata de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale care se insurubeaza in implantul dentar si au un corespondent in baza protezei. Lucrarile detasabile sunt foarte usor de igienizat: le scoatem de doua ori pe zi si le curatam cu ajutorul unei periute si periem usor zona implantului fara a insista foarte tare pentru a nu leza gingia.

Indiferent de tipul de lucrare aleasa este important ca pacientii sa inteleaga ca implanturile sunt mai sensibile decat dintii naturali, necesitand o atentie mai mare cand facem igeinizarea zilnica si vizite periodice la medicul dentist. Curatarea acasa se face cu ajutorul periajului (nu foarte ferm) de doua ori pe zi si folosind un dus bucal care indeparteaza resturile alimentare si bacteriile din spatiile greu accesibile dintre dinti si dintre lucrare si gingie. Vizitele periodice au drept scop examinarea aspectului gingiei, examinarea radiologica a situatiei osului care sustine implantul, curatarea profesionala a zonelor din jurul implanturilor folosind anse speciale de detartraj cu teflon, comunicarea oricaror simptome catre medicul stomatolog (miscarea implantului, dureri, disconfort la masticatie)

Este important sa intelegem ca in momentul de fata tehnicile chirugicale si aparatele de ultima generatie ne permit sa gasim solutii in toate cazurile in care pacientii raman fara dinti. Este nevoie ca pacientul sa inteleaga etapele planului de tratament, costurile si modalitatile de plata in rate, si sa respecte intocmai toate programarile stabilite pentru fiecare etapa de tratament. De asemenea este important ca dupa interventie sa respecte intocmai indicatiile medicului si sa sesizeze orice simptome anormale pe care le resimte. Asadar niciodata nu este prea tarziu pentru refacerea danturii, dar odata luata decizia este nevoie sa ne schimbam putin stilul de viata si sa acordam atentie ingrijirii acestei investitii in sanatatea noastra dentara.

La clinica stomatologica Dental Excellence avem dotarile necesare pentru a realiza interventii complexe care au in vederea reabilitarea orala complexa a danturii. Nu exista caz prea complex pentru echipa noastra medicala formata din  medici specialisti de prima mana. Cu rabdare si pasiune pentru vocatia de medici reusim sa redam zambetul pacientilor cu situatii dentare complexe.

Search
+
WhatsApp
1

Folosim cookie-uri pentru a oferi o experienta de navigare personalizata.

Privacy Settings saved!
Setari cookie

Aici iti poti gestiona setarile privind cookie-urile folosite de site.

Cookie-uri de marketing folosite in general pentru remarketing si pentru personalizarea continutului site-ului.

Folosim Adroll pentru servicii de remarketing / afisare bannere.
  • __adroll
  • __adroll-fpc
  • __consent

Folosim cookie-ul Facebook pentru servicii de remarketing si personalizare continut.
  • facebook

Folosim Tawk.to pentru a va oferi functionalitatea de chat.
  • TawkConnectionTime

Refuz toate
Accept tot