Implant dentar

Cui se adreseaza implantul dentar?

Implanturile dentare sunt potrivite pentru majoritatea adultilor cu o stare buna de sanatate. Ele pot fi folosite dupa ce osul maxilarului s-a oprit din crestere, prin urmare nu sunt folosite in cazul pacientilor foarte tineri, cu varsta sub 16-18 ani. Nu exista o limita maxima de varsta, pacientii peste 80 de ani fiind buni candidati pentru implanturi, daca au o stare generala de sanatate buna.

Obiceiuri precum consumul de bauturi alcoolice sau fumatul pot creste riscurile asociate perioadei imediat ulterioare inserarii implantului, atunci cand are loc procesul de osteointegrare (osul maxilar adopta noul element – radacina artificiala din titan).

Fiecare caz este diferit, prin urmare este foarte important consultul medicului de specialitate si discutia cu acesta despre problemele de sanatate sau situatii precum fumatul in exces.

Cand este momentul potrivit sa imi pun un implant dentar?

Este ideal ca inserarea sa se faca la momentul extractiei sau in 2-3 saptamani de la acest moment. Daca inserarea se face mai tarziu osul alveolar se resoarbe, adica se retrage si exista riscul ca osul ramas sa nu aiba dimensiunile necesare pentru a sustine implantul. Totusi, ramaneti optimisti, exista solutii de marire a volumului de os, iar ulterior se va putea insera si implantul.

Cate tipuri de implanturi exista?

Exista 3 tipuri de implanturi:

  • implanturile ce inlocuiesc unul sau mai multi dinti sub o lucrare
  • sistemele de tip Fast & Fixed (4 sau 6 implanturi pot sustine dintii de pe o intreaga arcada dentara)
  • implanturile pentru proteze dentare mobile, care ajuta la fixarea printr-un sistem de capse a protezei dentare, oferindu-i o stabilitate apropiata de cea a dintilor ficsi
  • Cum sa aleg un implant dentar?

In general, medicii stomatologi clasifica implanturile in 3 categorii.

Din prima categorie fac parte implanturile standard al caror pret este cel mai scazut, in acord cu calitatea acceptabila datorata in special patentelor vechi care stau la baza modelelor respective. Trebuie sa stim ca designul si tratamentul implantului influenteaza durata de folosire a implantului.

In a doua categorie se afla implanturile premium care au un pret mediu, de o calitate foarte buna, datorata in special faptului ca producatorii au investit foarte mult in cercetare in ultimii 15 ani. Aceasta categorie este cea mai folosita in lumea occidentala.

In cea de-a treia categorie intra implanturile super premium, produse de cei mai renumiti 10 producatorii mondiali, cu experienta de peste 40 de ani in acest domeniu. Aceste companii se bazeaza foarte mult pe inovatiile care aduc periodic mici imbunatatiri sistemelor proprii de implanturi. Calitatea exceptionala a acestor implanturi se reflecta si in pretul lor mai ridicat.

Ce solutie sa aleg pentru inlocuirea unui dinte extras?

Iti recomandam sa alegi implantul dentar, pentru ca dintii vecini nu vor fi afectati prin slefuire. Slefuirea dintilor vecini inseamna indepartarea smaltului acestora, ceea ce conduce la cresterea riscului de aparitie a cariilor sau la aparitia unei sensibilitati dentare. Astfel, in urmatorii ani exista riscul ca dintii invecinati sa se degradeze. De aceea cea mai buna solutie in cazul unui dinte extras este implantul dentar.

Contacteaza-ne pentru o programare!

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

Conteaza ce varsta am?

Daca ai sub 18 ani nu este recomandat implantul, pentru ca arcadele dentare nu sunt definitiv formate. Orice pacient peste 18 ani poate beneficia de acest tratament. Chiar si pacientii cu varsta de peste 70 de ani pot fi beneficiarii acestui tratament daca starea generala de sanatate este una buna.

Voi avea dureri pe parcursul tratamentului sau dupa acesta?

In etapa de inserare a implantului, anestezia va preveni aparitia durerii. La cateva ore dupa inserare este posibil sa apara un usor disconfort, asemanator cu cel de dupa extractia dintelui, pe care il veti putea controla usor cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic.

Cat dureaza planul de tratament?

Este important de stiut ca dupa interventia chirurgicala de inserare a implantului incepe procesul de osteointegrare. Acest lucru inseamna ca implantul, care este biocompatibil cu osul maxilarului, are nevoie de timp pentru a se integra complet si corespunzator.

Aceasta etapa de fuzionare cu organismul uman nu aduce pacientului niciun disconfort, el isi reia in mod normal activitatea imediat ce interventia chirurgicala de inserare a implantului s-a incheiat. Va avea grija sa aiba o igiena corespunzatoare, conform indicatiilor primite de la medicul specialist.

Cazul clasic

In cazurile de rutina, din momentul inserarii implantului pana la momentul atasarii dintelui, timpul poate varia intre 3 si 4 luni.

Cazul complex

Daca este necesar sa fie imbunatatit volumul de os pentru a putea insera implantul, au loc proceduri adiacente precum aditia osoasa sau sinus lifting, astfel durata de tratament se extinde la 6 luni, iar in cazuri rare pana la 9 luni.

Cazul cu extractie

In cazul in care are loc si extractia dintelui bolnav, care nu mai poate fi salvat, se va astepta 2 – 3 luni pana la vindecarea completa a locului, abia apoi se va putea realiza procedura de inserare a implantului si, ulterior, peste 3 – 4 luni pacientul va trece la etapa finala de atasare a coronitei dentare.

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe tratamentul?

Este important ca pacientul sa aiba o discutie prealabila cu medicul despre planul de tratament, putand fi oferit inclusiv un sumar scris al etapelor de tratament si al costurilor asociate fiecarei etape.

Specialistul va face referire la starea actuala a sanatatii dentare si ii va face cunoscuta pacientului modalitatea de efectuare a fiecarei etape de tratament precum si care sunt indicatiile terapeutice pe care acesta trebuie sa le respecte inainte si dupa fiecare manopera.

Cu un bagaj solid de cunostinte, pacientul va sti la ce sa se astepte. Mai jos iti sunt prezentate cateva aspecte importante inainte de a face un implant dentar.

  • Este necesara o examinare completa a danturii si o radiografie panoramica (specialistul trebuie sa cunoasca pozitia dintilor vecini si sa aiba o privire de ansamblu asupra osului pacientului).
  • In cele mai multe situatii este nevoie sa fie examinat in detaliu volumul osului in care se va insera implantul. Aceasta analiza se face cu ajutorul unei radiografii dentare in format 3D care poarta numele de Computer Tomograf. Cu ajutorul acestei investigatii este planificata interventia, iar daca volumul de os nu este suficient se ia decizia maririi lui cu ajutorul manoperei de aditie osoasa.
  • Dupa inserarea implantului, pacientul primeste instruire cu privire la modul in care se va face igienizarea zonei.
  • Actiunea propriu-zisa de inserare a implantului dureaza in jur de 30 de minute, are loc sub anestezie, nu este resimtita asadar nicio durere.
  • Cea mai mare parte a planului de tratament este de fapt perioada de vindecare, pentru ca implantul inserat in maxilar are nevoie de timp pentru a se adapta si a fuziona cu osul.
  • Este important sa se perieze cu grija zona implantului (de cel putin doua ori pe zi, inclusiv folosirea atei dentare si a apei de gura) pentru a mentine tesutul gingival sanatos si a reduce cantitatea de bacterii din gura.
  • Dupa interventia de implant dentar urmeaza tratamentul medicamentos prescris de specialist, care consta in administrarea de antibiotice si medicamente cu efect antiinflamator pentru 5-7 zile). Se vor tine comprese reci la o ora dupa finalizarea interventiei, iar pacientul isi reia imediat activitatile sale obisnuite, fara nicio restrictie.

Care este durata de viata a unui implant dentar?

Implanturile dentare reprezinta o alegere excelenta pe termen lung pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti lipsa. Cand are loc o ingrijire adecvata, implantul dentar poate dura o viata intreaga. De asemenea, sunt recomandate controale regulate si cel putin doua vizite pe an la cabinetul stomatologic.

Longevitatea implanturilor dentare poate fi determinata de:

  • medic – este important sa fie ales un doctor cu specializarea pe implantologie, care a facut numeroase interventii anterioare;
  • starea de sanatate – principala cauza a lipsei de longevitate a implanturilor dentare o reprezinta boala paradontala. Bolile care afecteaza sanatatea oaselor, cum ar fi diabetul si osteoporoza pot contribui si ele la durata de viata a implantului.
  • igiena – ingrijirea implanturilor dentare este importanta pentru a le mentine pe termen lung, la fel ca in cazul dintilor naturali. Daca periajul are loc de doua ori pe zi, folosind si un dus bucal pentru indepartarea resturilor alimentare dintre dinti si sunt efectuate controale dentare regulate, implanturile au sanse mult mai mari sa dureze o viata intreaga.

De ce sa alegi Dental Excellence

Urgente dentare

MEDICI
SPECIALISTI

Tratamente fara durere

TRATAMENTE
FARA DURERE

Dotari ultramoderne

DOTARI
ULTRAMODERNE

Sterilizare

STERILIZARE
PERFORMANTA

Plata in rate

PLATA
IN RATE

Program de fidelitate

PROGRAM
DE FIDELITATE