Ce trebuie să știi despre igiena orală a copiilor?
Unul dintre cele mai importante exemple din viața copiilor tăi vei fi chiar tu. Este foarte bine cunoscut faptul că încă de la cele mai fragede vârste aceștia te imită. Alege să le induci un comportament orientat spre sănătate și o rutină zilnică optimă. Igiena orală a copiilor trebuie să înceapă încă de când sunt foarte mici, pentru a deprinde încet, încet un astfel de comportament.
Igiena orală a copiilor, pe etape de vârstă: 0-2 ani
Atunci când copilul este doar un bebeluș, tu vei fi sprijinul său în obținerea unei igiene orale corecte, chiar din primele zile de viață. Este foarte important să îi cureți gingiile cu o compresă sterilă, masând încet zona. Nu va fi foarte ușor la început, dar pe măsură ce vor apărea dințișorii, bebelușului îi va plăcea acest procedeu. Astfel, vei îndepărta bacteriile și resturile alimentare. Prevenirea cariilor începe chiar înainte de a erupe primul dinte.
Când crește, în perioada 6-12 luni, vor apărea primii dințișori și vei putea să folosești o periuță specială. Aceasta are perii moi și ți se poate atașa pe deget. Momentan, nu este necesar să apelezi la o pastă de dinți pentru copii, îi poți peria dinții doar cu apă. Tot în această perioadă se recomandă prima vizită la medicul dentist.
Smalțul dinților este mult mai sensibil în cazul bebelușilor, comparativ cu persoanele adulte. De aceea, igiena orală a copiilor previne cariile ce evoluează foarte rapid la această vârstă. Se recomandă consumul alimentelor moi, pentru a evita iritarea gingiilor. Totodată, trebuie acordată o atenție deosebită obiectelor tari pe care bebelușii au tendința să le bage în guriță. Acestea pot modifica poziția dinților, provocând în timp probleme ortodontice. Este important ca tu să folosești o altă linguriță, pentru a nu-i transmite bacteriile aflate în cavitatea ta bucală.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
Igiena orală a copiilor cu vârste cuprinse între 2-8 ani
Începând cu vârsta de 2 ani, copilul poate învăța cum să se spele singur pe dinți. Bineînțeles că va fi puțin stangaci la început, însă tu vei fi alături de el, pentru a-l ajuta. Este de preferat să alegeți împreună o periuță de dinți pe care este dispus să o folosească, dar care să corespundă din punct de vedere calitativ. Există pe piață periuțe mici, speciale pentru copii, cu desene și culori atractive.
După ce copilul a depășit stadiul de bebeluș, se recomandă începerea folosirii unei paste de dinți cu fluor. Aceasta este necesară într-o cantitate mică, aproximativ cât un bob de mazăre. Fluorul joacă un rol foarte important în această perioadă, deoarece reduce apariția cariilor, întărește smalțul și remineralizează cariile incipiente. Supraveghează igiena orală a copiilor, pentru a evita înghițirea unei cantități mari de fluor, deoarece acesta poate afecta organismul.
Învață copilul să efectueze regulat atât periajul, cât și vizitele la cabinetul stomatologic. Prevenția joacă un rol foarte important în acest interval de vârstă, deoarece astfel veți economisi timp și bani în viitor, neajungându-se la situații mai complexe.
Treptat, vor cădea dinții de lapte, molarii definitivi încep să crească, iar periajul devine din ce în ce mai important. Pe măsură ce copilul crește, este indicat ca acesta să folosească inclusiv ața dentară și apa de gură. Periajul trebuie efectuat corect încă de la primele încercări, iar astfel, se va contura o igienă orală personală completă. Periajul de seară este cel mai important, pentru a îndeparta bacteriile și resturile alimentare ce se adună de-a lungul zilei.
După vârsta de 8 ani, igiena orală devine rutină
Dacă până la vârsta de 8 ani ai supravegheat cu atenție procesul de igienizare a dinților copilului tău, odată cu această vârstă, el ar trebui să fi învățat cum să se spele singur pe dinți. Responsabilitatea ta este acum de a verifica dacă realizează periajul corect și cu frecvența necesară. După ce s-a format această deprindere, puteți sta mai liniștiți, deoarece lucrurile vor merge de la sine. Nu uita că joci în continuare un rol foarte important in menținerea sănătății dinților copilului tău. Chiar dacă acesta ezită să efectueze vizitele regulate la medicul stomatolog, asigură-te că le va face. Indiferent de problemele care apar la nivelul dinților lui, acestea vor putea fi depistate încă din faza lor incipientă. Astfel, vor fi mult mai ușor de tratat.
Zâmbetul copilului tău este cu siguranță cel mai bun remediu pentru soluționarea problemelor tale de orice fel. Sprijină-l în dobândirea unei danturi sănătoase, care îl va ajuta să aibă mai multă încredere în sine și să comunice mai eficient.