Tipuri de implanturi dentare

Un implant dentar este un dispozitiv sub forma de surub, fabricat din titan de inalta puritate, biocompatibil cu organismul uman, care se insereaza in os si indeplineste cu succes functile radacinii unui dinte natural. Stomatologia moderna a evoluat foarte mult atat in privinta modului de confectionare a implantelor dentare cat si a tehnicilor de inserare in os.

La acest moment implanturile dentare sunt cea mai potrivită variantă de înlocuire a dinţilor lipsă. Acestea redau funcţionalitatea şi estetica dinţilor naturali, intr-o manieră personalizată, în funcţie de nevoile fiecărui pacient, cu o rata de succes impresionanta de peste 95%. Cantitatea de os in care se insereaza implantul, pozitia dintilor vecini, numarul dintilor lipsa, situatia gingiilor, sunt caracteristici specifice pentru fiecare pacient. De aceea medicul chirurg are nevoie de o gama de implanturi cu dimensiuni si forme diferite din care le va alege cele mai potrivite pentru situatia fiecarui pacient.

Tipuri de implant dentar dupa forma

In ultimii 50 de ani, de cand se folosesc implanturile dentare, au fost incercate diverse forme si dimensiuni ale acestora: forma conica, cilindrica, trapezoidala sau forma lamelara. Implantul care s-a dovedit a avea cea mai potrivita forma si cele mai bune rezultate in timp este cel cu forma conica, marea majoritate a producatorilor folosind aceasta forma.

Tipuri de implant dentar, după dimensiune

Este important ca sistemul de implanturi sa aiba o gama variata de lungimi si diametre, astfel incat medicul sa poata alege dimensiunea care se potriveste cu latimea sau adancimea osului pacientului. In situatia in care implantul este mai mare decat inaltimea osului, ultimele spire vor ramane neacoperite de gingie, favorizand infiltrarea bacteriilor si inflamarea zonei de contact intre implant si os, ceea ce poate conduce in timp la pierderea implantului si a osului care l-a sustinut.

De asemenea este important diametrul implantului, care trebuie sa fie dimensionat in functie de latimea osului. In cazul in care implantul are un diametru prea mare, osul care ramane in lateral, de o parte si de alta a implantului, este prea subtire pentru a sustine implantul si coroana, existand riscul de resorbtie a osului si dezgolire a implantului. Toate aceste dimensiuni ale osului sunt luate in considerare de catre medicul chirurg inainte de a decide care este dimensiunea cea mai potrivita a implantelor folosite pentru fiecare interventie. Dimensiunile osului sunt analizate pe o radiografie tridimesionala numita Computer Tomograf.

Iata principalele tipuri de implanturi dentare in functie de dimensiunea lor:

  1. Mini-implanturi dentare – acestea sunt implanturi foarte subţiri, ce se utilizează în spaţii înguste sau ca şi implanturi provizorii. Acestea ajută la stabilizarea protezelor mobile sau la fixarea lucrărilor provizorii. Grosimea lor este intre 1.8-3 mm.
  2. Implanturi clasice –  sunt mai mari ca şi dimensiune, în jur de 3-5 mm grosime şi 15 mm înălţime. Acestea sunt cele mai utilizate implanturi dentare, potrivite pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă, a mai multora sau a tuturor dinţilor lipsă. Ele sunt recomandate pentru susţinerea lucrărilor protetice fixe, obţinându-se rezultatele dorite de pacient.
  3. Implanturile de tip Fast & Fixed – sunt implanturi care se insereaza in zone anatomice cu os dur si in pozitii care pot sustine o lucrare fixa cu ajutorul unui numar mai mic de implanturi (6 la maxilar si 4 la madibula), putandu-se atasa imediat o lucrare fixa provizorie.
  4. Implanturi zigomatice – aceste implanturi au cele mai mari dimensiuni şi se folosesc doar în cazurile speciale in care cantitatea de os alveolar nu este suficienta pentru sustinerea unei lucrari fixe. Ele se inserează deasupra osului maxilar şi se ancorează în oasele pomeţilor – oasele zigomatice, de unde si numele implanturilor. Acest tip de implanturi se recomandă atunci când pacientul nu are suficient os din cauza resorbtiei severe a osului maxilarului, iar volumul osului maxilar nu poate fi refacut prin procedurile de aditie de os.

Tipuri de implant dupa suprafata de contact cu osul

De-a lungul timpului s-au folosit diverse tipuri de suprafete ale implantului de la cele netede si pana la cele cu un anumit grad de rugozitate. S-a demonstrat ca suprafetele rugoase permit celulelor osoase sa se dezvolte in zona de contact cu implantul oferind o integrare mai buna a implantului in os. In zilele noastre marii producatori au dezvoltat tehnologii de tratare chimica sau sablare a implantelor astfel inca suprafata acestora sa aiba gradul optim de rugozitate pentru integrarea cu succes a implantului. Practic putem spune ca o suprafata atent prelucrata creste rata de succes a implantului. In zona gingiei implanturile au o suprafata lisa pentru a permite dezvoltarea gingiei peste implant.

Tipuri de implant dentar, în funcţie de ataşarea coroanelor dentare

Scopul final al inserarii unui implant dentar este cel al inlocuirii dintelui lipsa cu o coroana dentara. Dupa ce trec cele 3 luni de osteointegrare in os, la implant se ataseaza un bont protetic peste care este adaugata coroana dentara. Modalitatea de fixarea coroanei este diferita in functie de marimea lucrarii:

  1. Implant dentar ce permite ataşarea coroanei prin cimentare – lucrarea protetică se cimentează pe bontul protetic, care la randul lui este insurubat in implant. Aceasta tehnica este recomandata in cazul lucrarilor mici de pana in 3 elemente
  2. Implant dentar ce permite ataşarea prin înşurubare – coroana dentară se înşurubează in bontul, care la randul lui, este in surubat in implant. Zona de acces la surub de pe partea ocluzala (cu care mestecam) a dintelui va fi apoi obturată cu material de compozit de culoarea dintelui. Avantajul lucrarilor insurubate este ca pot fi indepartate daca se intampla ceva cu unul sau mai multe dintre implanturile care le sustin. De asemenea este recomandata scoaterea periodica a lucrarilor pentru care nu se poate asigura o igienizare corespunzatoare a zonei dintre lucrare si gingie, ceea ce poate conduce la inflamarea zonei gatului implantului.

Tipuri de implant dentar in functie de momentul atasarii coroanei dentare

Implantul dentar cu incarcare intarziata. In cele mai multe situatii coroana dentara se ataseaza dupa o perioada de 3-4 luni, timp in care implantul dentar se integreaza in os, devenind o parte a maxilarului nostru. S-a constatat ca aceasta metoda are cea mai mare rata de succes deoarece asupra implantului nu se exercita fortele masticatorii, care pot produce micromiscari ce pot afecta integrarea si stabilitatea in timp a implantului.

In mod exceptional, din cauza situatiei medicale a pacientului sau a solutiei de tratament alese se foloseste metoda incarcarii imediate a implantelor, adica atasarea coroanei imediat dupa inserarea implantului. Coroana sau puntea dentara folosite sunt dintr-un material mai flexibil (acrilat) ceea ce va permite atenuarea fortelor masticatorii. Metoda incarcarii imediate se foloseste in situatia in care dintii inlocuiti sunt din fata si este necesara atasarea unei coroane provizorii sau in situatia lucrarilor de tip Fast & Fixed cand intregul sistem este gandit pentru incarcarea imediata. Este bine de stiut ca in cazul in care se face incarcare imediata pacientul poate consuma doar alimente moi si nu poate suprasolicita lucrarea pentru a evita riscul de rupere a acesteia.

Medicii Dental Excellence au la dispozitie aparatura performanta de radiodiagnostic pentru a face o investigatie completa a osului pacientului si a decide care sunt cele mai potrivite tipuri de implanturi dentare care trebuie folosite in fiecare caz. Echipa medicala care efectueaza interventiile de implantologie este formata din medici experimentati cu studii aprofundate in domeniu – chirurgi maxilo-faciali, medici stomatologi cu competenta in implantologie – si care au inserat de-a lungul timpului mii de implantului, fiind familiarizati cu situatiile clinice complexe.

Search

+
Trimite un mesaj
Suna acum