Cat costa un implant dentar?

Cât costă un implant dentar? Aceasta este întrebarea la care toţi pacienţii se gândesc atunci când îşi doresc un tratament cu implant dentar. Preţul implantului dentar este determinat de o serie de factori, precum tipul implantului, numărul dinţilor lipsă, structura osului, alte interventii necesare pentru inserarea implantului si nu in ultimul rand experienta medicului chirurg care realizeaza interventia.

Perioada de asteptare recomandată pentru inserarea unui implant dentar este de 8-10 săptămâni de la extracţie. Este foarte important să nu amâni acest moment, deoarece costurile ulterioare pot creşte semnificativ odată cu aparitia complicaţiilor generate de lipsa unuia sau a mai multor dinti de pe arcada dentara. Vom prezenta mai jos cei mai importanti factori care influenteaza costul implantului dentar si de ce este important sa tinem cont de ei pentru a beneficia de un tratament de calitate si durabil in timp.

Brandul implantului dentar

Preţul implantului dentar depinde in mare masura de pretul de achizitie al clinicii stomatologice de la producator. Si in domeniul implanturilor dentare, ca si in cel al bunurilor de larg consum calitatea este diferita de la un producator la altul. Traditia implanturilor dentare depaseste la acest moment 50 de ani iar in ultimii 10 ani industria producatorilor de implanturi dentare a cunoscut o dezvoltare fara precedent. Exista cativa producatori cu experianta foarte indelungata de 30-40 de ani in domeniul fabricarii de implanturi dentare, experienta care se reflecta atat in calitatea implantelor dar si in pretul foarte mare al acestora (Strauman, Nobel).

De asemenea exista producatori aparuti mai tarziu, care insa au investit foarte mult in cercetare stiintifica, pentru a ingloba in structura implantului cele mai noi tehnologii, care asigura o mai buna integrare in os si o stabilitate crescuta a noului dinte in timp (de exemplu Bredent, Dentium, INNO). Acesti producatori colaboreaza cu universitati mari din toata lumea si testeaza caracteristicile implantelor in cadrul unor studii clinice aprofundate. In functie de rezultatele studiilor clinice caracteristicile implanturilor sunt ajustate, pentru a obtine cea mai buna rata de succes pentru integrarea in os a implantului si stabilitatea implantului pe termen lung. Pretul acestor implanturi este unul mediu iar raportul calitate/pret este unul foarte avantajos pentru pacient.

Exista insa si un al treilea tip de producatori, cei care preiau patente mai vechi care nu mai sunt protejate de drepturi de autor si le integreaza in implanturile fabricate. Acesti producatori au costuri mai mici deoarece nu investesc in cercetare insa principalul dezavantaj este acela ca tehnologia folosita este de multe ori una depasita care nu asigura o rata de succes la fel de mare ca si implanturile ce au inglobate tehnologii de ultima ora.

De aceea este foarte important să te interesezi de firma care produce implantul pe care medicul specialist ţi-l recomandă. Un implant de calitate te va ajuta să eviţi situaţiile complexe ulterioare inserării – de la probleme de stabilitate primara a implantului si pana la esecul implantului, oferindu-ţi rezultatul dorit pe termen lung.

Numărul implanturilor necesare

Deşi este o decizie mai greu de luat, este foarte important să alegi tratamentul cu implant dentar inclusiv în situaţia in care ai mai multi dinţi lipsă. Vei recăpăta nu doar aspectul estetic al daturii tale, ci şi confortul şi funcţionalitatea acesteia, iar viaţa ta se va schimba considerabil. Preţul include in principal 3 categorii de costuri: costurile implantelor necesare pentru efectuarea interventiei, pretul bonturilor protetice care fac legatura intre implante si lucrarea protetica si pretul lucrarii protetice. În situaţia în care ai mai mulţi dinţi lipsă, trebuie să ştii că lucrarea protetica poate fi o proteză ataşată la implanturi, sau dantură fixă. Chiar daca proteza nu pare o optiune la fel de atragatoare ca si lucrarea fixa este bine sa stiti ca aceasta solutie este foarte potrivita in cazul pacientilor in varsta, oferind o stabilitate aproape la fel de buna ca si cea a lucrarii fixe, datorita sistemului de capse care o imobilizeaza de implanturi. In plus are si avantajul de a putea fi scoasa pentru igenizarea zilnica. Lucrarile fixe pe implanturi imita cu fidelitate dintii naturali ai pacientului fiind solutia cea mai folosita pentru pacientii de varsta a doua care si-au pierdut o parte din dinti.

Tipul coroanei dentare

Implantul dentar reprezintă de fapt componenta din titan care ţine locul rădăcinii dintelui. Pentru ca rezultatul final să fie complet, este nevoie de ataşarea unei coroane dentare care să redea aspectul dintelui natural. În funcţie de preferinţele tale estetice, costul acestei coroane dentare poate diferi. Prin urmare, în preţul implantului dentar intră şi costurile materialelor utilizate de tehnicianul dentar, dar şi al aparaturii si manoperei de prelucrare a acestora. Coroanele dentare din zirconiu sau ceramică redau o estetică superioară, insa au si costuri de productie mai mari, fapt pentru care sunt mai scumpe decât cele din acrilat sau compozit.

Tipul de anestezie

În funcţie de starea emoţională a pacientului, medicul specialist poate opta pentru anestezie locala sau totală. Cea mai frecvent întâlnită este anestezia locală, fiind şi cea mai puţin costisitoare variantă de anestezie. Cu un cost mai ridicat, poate fi utilizată şi anestezia totală, pentru ca medicul să evite starea de anxietate a pacientului şi pentru ca intervenţia să se desfăşoare în paramentri optimi.

Experienţa medicului specialist

Experienţa medicului implantolog este unul dintre cei mai importanţi factori atunci când vine vorba despre reuşita unui implant dentar. De aceea, reprezintă şi o componentă în preţul unui implant dentar. Experienta medicului se reflecta in studiile sale, dar si in numarul de implanturi inserate cu succes. Inserarea implanturilor se poate face de catre toate categoriile de medici dentisti: medic stomatolog, care a absolvit Facultatea de Medicina Dentara, medic stomatolog cu competenta in implantologie, care a efectuat in plus un master de pregatire in implantologie, medic specialist in chirurgie dento-alveolara, care a efectuat un rezidentiat de 3 ani si poate opera zona osului care sustine dintii  si cel mai inalt grad – medicul chirurg maxilo-facial, care pe langa Facultatea de Medicina Dentara a facut si Facultatea de Medicina Generala si un rezidentiat de 5 ani si este competent sa efectueze orice manopera care se refera la cavitatea bucala sau zona faciala. Referitor la experienta practica trebuie sa stim ca medicii dintr-o clinica au ocazia sa efectueze mult mai multe interventii decat un medic dintr-un cabinet mic si au de obicei la dispozitie o echipa bine pregatita care sa ii ajute in timpul interventiilor si aparatura de ultima generatie care contribuie la reusita unei interventii de calitate. De aceea este recomandat să te informezi foarte bine înainte de a alege specialiştii care vor realiza această procedură.

Necesitatea măririi volumului osos

Atunci cand extractiile s-au facut cu mai mult timp in urma este posibil ca osul care a sustinut dintele natural sa se fi resorbit. Osul in care urmeaza sa se insereze implantul nu are latimea sau inaltimea necesara pentru sustinerea unui implant dentar si este nevoie ca acest volum osos sa fie marit prin aditia de os sau prin stimularea dezvoltarii osului pacientului. Aceasta interventie se face uneori concomitent cu inserarea implantului, cand cantitatea de os necesara este mica, fie se asteapta 3-4 luni de la aditia de os cand cantitatea de os necesar este mare. În situaţiile in care această etapă este necesara, ea atrage după sine un cost suplimentar, cost care cuprinde materialele folosite pentru grefa osoasă, dar şi manopera în sine. Totodată, vor fi necesare investigatii mai ample, precum şi realizarea unui CT (computer tomograf).

Alte costuri suplimentare

În funcţie de starea de sănătate a cavităţii bucale, în preţul implantului dentar pot fi incluse şi tratamente necesare înaintea inserării implantului. Uneori trebuie să fie tratate afecţiunile parodontale ale dintilor vecini, pentru a asana sursa de infectie care poate afecta implantul inserat. De asemenea este bine să se realizeze o igienizare profesională, pentru a evita riscul apariţiei infecţiilor în zona unde se va insera implantul.

Factorul pret este important, insa nu trebuie sa fie singurul care este luat in calcul atunci cand pacientul ia decizia de tratament. La fel de importante sunt echipa medicala, materialele si aparatura folosite. Este important sa constientizam ca in cazul manoperelor de implantologie nu ne permitem sa testam. Cel mai bine este sa mergem la sigur. Manoperele necesare pentru reabilitarea tesuturilor dentare dupa esecul implantului dentar sunt mult mai costisitoare decat interventia initiala si dureaza mult mai mult, timp in care pacientul resimte disconfortul unor interventii complexe.

Clinica stomatologica Dental Excellence foloseste implanturi si biomateriale de cea mai buna calitate. Interventiile sunt realizate de specialisti cu cea mai inalta calificare in implantologie. Folosim aparatura de ultima generatie care ne permite sa facem investigatii complete inainte de punerea in opera a planului de tratament si sa realizam interventii cu 100% rata de succes. Dental Excellence îţi vine în sprijin si cu posibilitatea plăţii în rate, ca sa te poti bucura mai repede de noul tau zambet.

Search

+
Trimite un mesaj
Suna acum