Maseaua de minte: Ghid practic pentru a intelege ce este, cum se dezvolta si cand trebuie extrasa
Nu exista persoana care sa nu fi auzit de maseaua de minte. Contrar celor spuse in popor, aceasta nu te face sa fii mai destept, chiar iti poate crea multe probleme stomatologice. In articolul acesta iti spunem ce este, cand erupe, ce rol are si daca trebuie scoasa.
Ce este maseaua de minte?
Aceasta masea este al treilea molar si erupe in cea mai indepartata zona a maxilarului. Ea iese la suprafata la o varsta mai inaintata decat in cazul celorlati dinti, respectiv intre 17 si 21 de ani si are nevoie de spatiu pentru a putea erupe normal.
In mod obisnuit exista patru molari, doi inferiori si doi superiori care au rol de a faramita, mesteca si taia alimentele consumate. Nu exista o regula ca toate persoanele sa aiba cele patru masele erupte, unele chiar nu au niciuna.
Cum mentionam inca de la inceputul articolului, molarii de minte sunt cunoscuti pentru problemele stomatologice pe care le cauzeaza. Sunt putine cazurile in care acestea erup in pozitie normala si de regula se cariaza pe parcursul vietii.
Extractia devine necesara atunci cand:
Nu are suficient spatiu sa se dezvolte – cand se intampla acest lucru, maseaua de minte isi face spatiu cu forta. Acesta este unul dintre motivele pentru care pot aparea asa numitii dinti incalecati, ajungandu-se in timp la deteriorarea molarilor din apropiere.
Erupe partial – acest lucru poate fi observat doar de catre medicul stomatolog. Cand erupe partial, maseaua poate cauza boli ale gingiilor sau alte infectii, deoarece in acea zona se acumuleaza resturile alimentare.
Cand nu trebuie extras molarul de minte?
Multi medici stomatologi recomanda extractia acestuia ca metoda de preventie pentru a evita posibilele probleme stomatologice. Sunt si medici care contesta acest lucru si sunt de parere ca daca maseaua este sanatoasa nu ar trebui sa fie extrasa.
Ce complicatii pot aparea daca maseaua nu este extrasa?
- Boala parodontala sau parodontoza;
- Carii;
- Infectii ale gingiilor din jurul molarilor de minte;
- Favorizarea formarmarii chisturilor.
Extractia chirurgiala
Indiferent daca maseaua de minte este erupta total sau partial sau daca nu a erupt, interventia chirurgicala se va face intotdeauna sub efectul anesteziei. Interventia dureaza aproximativ 30 de minute si este foarte important ca dupa aceea sa respecti indicatiile medicului stomatolog.
Clinica Dental Excellence reuneste in cadrul echipei de medici stomatologi si chirurgi cu o vasta experienta in domeniu si cu un portofoliu numeros de pacienti ale caror interventii au fost realizate cu succes. Vino in clinica pentru a discuta cu unul dintre medicii nostri si pentru a afla care sunt pasii corecti pentru a avea o buna sanatate orala!