Ce este molarul de minte?

Molar de minte

Molarii de minte, sau maselele de minte, sunt ultimii dinti de pe arcada dentara. Au un rol foarte redus in masticatie, alimentele ajungand doar ocazional in zona lor.

Acesti dinti sunt mosteniti de la stramosii nostri, a caror hrana avea o consistenta mult mai dura decat alimentele pe care le consumam azi.

Pentru ca de-a lungul generatiilor au fost folositi din ce in ce mai putin, sunt dese cazurile in care molarii de minte nu erup, ramanand intr-un stadiu intermediar de eruptie sau chiar intr-un stadiu incipient de formare in os.

Aceste situatii pot genera aparitia inflamatiei si a durerii, care conduc la extractia molarului de minte.

Cand se recomanda extractia molarului de minte?

Molarul de minte a erupt partial

Daca un molar de minte s-a oprit in cursul procesului de eruptie (a erupt partial), este posibil sa apara in mod repetat disconfort sau durere la nivelul gingiei sau chiar a alveolei osoase care sustine dintele. In acest caz, se recomanda extractia, pentru prevenirea infectiilor si evitarea complicatiilor.

Sunt provoacate inghesuiri dentare

In conditiile in care nu are destul loc pe arcada, un molar de minte poate impinge ceilalti dinti, conducand la inghesuiri dentare. Acest fapt poate cauza probleme ortodontice si de aceea este indicat sa se realizeze extractia molarului de minte. Este mult mai avantajos sa previi, decat sa tratezi.

Pozitiile atipice provoaca dureri

Perioada de eruptie este in jurul varstei de 17-18 ani sau chiar dupa aceasta varsta. Daca apar dureri in zona din spate a arcadei dentare, insa nu este vizibila eruptia molarului de minte, este recomandat sa faci o radiografie. Medicul stomatolog va determina cu ajutorul radiografiei daca durerile sunt sau nu cauzate de incercarea de eruptie. Uneori maseaua de minte poate erupe in pozitii foarte atipice, provocand pierderi de os sau inflamatii acute ale gingiei. De aceea este recomandata extractia ei intr-un stadiu incipient.

Apar carii din cauza accesului dificil

Riscul de aparitie a cariei la nivelul acestor molari este crescut, ei fiind mai greu de curatat, din cauza accesului dificil. Cariile sunt greu de tratat si de obicei reapar. In situatia in care se observa o carie foarte mare, care a afectat si interiorul dintelui, se recomanda extractia molarului de minte, deoarece canalele curbe ale acestuia sunt foarte dificil de tratat. In cazul in care caria se dezvolta intre dinti si afecteaza atat molarul de minte cat si dintele vecin (molarul 2), este posibil ca singura modalitate de tratare a cariei de pe molarul 2 sa fie tot extractia molarului de minte.

Contacteaza-ne pentru o programare!

Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence

De ce este mai dificila extractia molarului de minte?

Accesul si vizibilitatea sunt reduse

Molarii de minte sunt ultimii de pe acrada dentara si de aceea accesul si vizibilitatea asupra pozitiei dintelui sunt ingreunate.

Radacinile acestui molar sunt curbe

Molarii de minte au de obicei radacinile curbe si indreptate spre exterior, ceea ce face extractia lor mai dificila.

Molarul de minte este inclus in os

Uneori, molarii au erupt doar partial si creeaza sensibilitate sau durere in zona de contact a gingiei cu dintele. O mare parte a dintelui este inca in os si este posibil ca acest lucru sa creasca dificultatea interventiei.

E necesara interventia la nivelul osului

Exista si situatii in care molarul de minte nu s-a dezvoltat suficient si se gaseste in osul alveolar, sub gingie. Acest molar inclus in os poate prezenta dificultati in a fi extras, fiind necesara interventia la nivelul osului.

Concluzii

Molarii de minte care nu au erupt total sunt dinti imprevizibili care pot provoca dureri neasteptate, in situatii in care poate nu esti in apropierea unui chirurg dentar. De aceea iti recomandam extractia lor din timp, la primele semne de durere sau inflamatie.

Molarii de minte care au erupt integral sunt dinti normali, care au insa un rol secundar in masticatie. Din cauza accesului dificil, in multe situatii curatarea lor nu se face corespunzator si apar cariile. Daca se ajunge ca radacinile dintelui sa fie afectate de carie, acesta este dificil de tratat, din cauza canalelor curbe pe care este greu de patruns.

Asadar, daca ai un molar de minte care iti da semene de durere din cand in cand, nu ezita sa mergi la medic cat mai curand. In cazul in care dintele nu poate fi salvat, se va programa extractia acestuia. Vindecarea poate dura in functie de pacient, intre doua si cinci zile. Extractia molarului de minte se face sub anestezie, ca sa nu simti durerea. Vei primi o reteta cu medicamente care iti vor calma locul interventiei si te vor feri de disconfort.  Fiind cea mai delicata manopera de extractie a unui dinte, este bine ca extractia molarului de minte sa fie efectuata de catre un medic chirurg, care are la dispozitie atat instrumentele, cat si experienta necesara in cazul extractiilor complexe.

De ce sa alegi Dental Excellence

Urgente dentare

MEDICI
SPECIALISTI

Tratamente fara durere

TRATAMENTE
FARA DURERE

Dotari ultramoderne

DOTARI
ULTRAMODERNE

Sterilizare

STERILIZARE
PERFORMANTA

Plata in rate

PLATA
IN RATE

Program de fidelitate

PROGRAM
DE FIDELITATE