Afla in ce consta tratamentul pentru parodontoza – o problema stomatologica care nu mai este de netratat!
Din pacate, multi pacienti sufera de parodontoza, dar ajung tarziu in cabinetul medicului specialist. Parodontoza se poate trata chiar si intr-o faza mai avansata, important este sa discuti cu un medic specialist parodontolog.
Cum iti dai seama ca suferi de parodontoza?
Daca nu te afli printre pacientii care se duc la controalele periodice, adica de cel putin doua ori pe an, poti depista boala parodontala, dar intr-o faza mai avansata. Printre simptomele parodontozei de debut se afla: gingii inflamate si culoare schimbata, sangerari care apar atunci cand te speli pe dinti, halitoza (adica iti miroase gura).
Daca te confrunti cu cel putin unul dintre simptomele mentionate, este important sa te prezinti cat mai curand la medicul specialist parodontolog, care iti va prescrie un tratament pentru parodontoza, in functie de cat de grava este situatia ta.
De cele mai multe ori, din pacate, aceste simptome sunt ignorate de catre pacienti. Boala parodontala evolueaza rapid si poate aparea senzatia de disconfort la contactul cu alimente reci sau fierbinti sau isi pot face aparitia infectiile, abcesele sau pungile parodontale.
Daca si acestea sunt ignorate, urmatoarele semne sunt atunci cand gingia incepe sa se retraga, radacina dintilor este expusa la bacterii, iar dintii devin mobili. Trebuie sa stii ca boala parodontala netratata duce la pierderea dintilor.
Ia legatura cu un medic stomatolog pentru a obtine un plan de tratament personalizat. Planurile de tratament complexe se pot achita si in rate.
Cauze parodontoza
Principala cauza a acestei boli este reprezentata de iginena orala deficitara. Asta inseamna ca periajul realizat acasa este superficial si nu se utilizeaza ata dentara sau dusul bucal si apa de gura. Un alt motiv poate fi lipsa vizitelor la medicul stomatolog pentru a se realiza igienizarea profesionala, unde tartrul este indepartat.
Fumatul este un viciu nociv atat pentru sanatatea generala, cat si pentru cea orala. Acest obicei duce la aparitia bolii, dar ingreuneaza si procesul de vindecare in cazul tratamentului pentru parodontoza si nu numai. In plus, substantele toxice ingreuneaza circulatia sanguina la nivelul gingiilor, determinand retractia gingivala.
Anumite probleme de sanatate precum diabetul, anemia, afectiuni cardiovasculare sau hormonale favorizeaza aparitia bolii parodontale.
De asemenea, existenta spatiilor intre dinti duce la patrunderea alimentelor in aceste zone, exercitand o presiune suplimentara pe gingie, motiv pentru care se poate inflama. Acest lucru poate duce in timp la macinarea osului care sustine dintii, formandu-se pungile parodontale.
In ce consta tratamentul pentru parodontoza?
In fazele incipiente, tratamentul este usor, rezumandu-se doar la cateva sedinte de igienizare. Datorita evolutiei domeniului stomatologic, chiar si atunci cand parodontoza este intr-o faza avansata, poate fi tratata de catre medicii specialisti.
In functie de gravitatea situatiei, se poate apela si la chiuretaj in camp inchis si la introducerea substantelor de tip antibiotic.
Ai grija de sanatatea ta orala! Alege o clinica stomatologica cu medici specialisti care pot trata chiar si cele mai complexe probleme stomatologice. In clinica Dental Excellence ne mandrim cu un portofoliu bogat de pacienti a caror sanatate orala a fost restabilita.