Care sunt efectele psihologice ale implantului dentar
In general, cele mai multe persoane asociaza ideea pierderii unui dinte cu imbatranirea, desi nu este mereu cazul. Pentru multi adulti din societatea de astazi, exista un risc al complicatiilor ce tin de sanatatea dentara si cea gingivala sau de deteriorare a articulatiei temporo-mandibulare, risc ce poate coincide cu pierderea unui dinte, indiferent de varsta. De asemenea, si stilul de viata are un cuvant de spus in privinta sanatatii orale.
Implantul dentar este procedura de inlocuire a radacinii unui dinte, astfel incat sa asigure o baza solida pentru un dinte permanent sau provizoriu, facut sa arate la fel ca dintele natural. Implantul se fixeaza direct in os, oferind astfel suportul necesar pentru lucrarea protetica dentara.
Pierderea unuia sau mai multor dinti poate da nastere unei serii de schimbari de comportament, printre care acoperirea gurii cu mana in momentul in care radem sau chiar inhibarea zambetului, pentru evitarea descoperirii zonelor ce sufera de lipsuri ale dintilor. Aceste modificari comportamentale pot indica un respect scazut de sine, o incredere scazuta, iar in cazuri mai rare, pot conduce la depresie. Din aceste motive, un implant dentar poate avea un impact psihologic imens.
Pentru a face o programare nu ezita sa iei legatura cu unul dintre specialistii Dental Excellence
De asemenea, un dinte lipsa poate da nastere unor simptome precum durerea in timpul masticatiei sau vorbirea imperfecta. In timp, acestea pot da nastere unor efecte psihologice severe, precum fobii fata consumul anumitor alimente sau pierderea increderii in sine. Exista si cazuri concrete, in care lipsa unui dinte a condus la o serie de evenimente neplacute. Spre exemplu, una dintre paciente, inainte sa apeleze la clinica noastra, a trecut printr-o astfel de serie de evenimente. Formand un cuplu cu prietenul ei din liceu, au hotarat sa aiba un copil. In timpul sarcinii, aceasta a facut gingivita, insa o forma usoara. Din pacate, in urma celei de-a doua sarcini, gingivita s-a reactivat, conducand la pierderea unui incisiv. Acest fapt a coincis cu data in care cei doi trebuiau sa se casatoreasca, fapt ce aproape a dus la amanarea de tot a nuntii. Din fericire, am reusit sa ii oferim o solutie provizorie, sub forma implantului dentar pe care s-a atasat un bont provizoriu si o coroana, iar la mai putin de 24 de ore de la prima interventie pacienta putea zambi din nou cu incredere.
Din ce in ce mai multe persoane din Romania recurg la un implant dentar, insa nu doar din cauza lipsei unui dinte. Uneori pacientii pierd in timp toti dintii si cauta o solutie prin care sa poata avea din nou dinti ficsi. Implanturile dentare Fast and Fixed te ajuta sa ai o dantura fixa in mai putin de 24 de ore, iti pot reconstrui profilul facial si pot veni ca o solutie la protezele mobile.
De exemplu, conform unui studiu publicat de P.I. Branemark (supranumit si tatal implantologiei moderne), 89% dintre pacientii care au optat pentru un implant dentar au declarat ca sanatatea psihologica li s-a imbunatatit major in urma acestei interventii. Dupa tratament, acestia s-au simtit mult mai increzatori in a deschide subiecte noi de discutie cu cei din jur, aceasta procedura avand per total un efect pozitiv asupra vietii sociale a acestora.
Acestia au reusit sa rada, sa zambeasca, sa manance si sa vorbeasca fara probleme, avand o incredere mult mai mare decat inainte de operatia de implant dentar. Toate acestea au condus la o crestere seminificativa a calitatii vietii.