O igienă orală corectă – 5 paşi de urmat
Cu toţii ne dorim o respiraţie proaspătă, un zâmbet stralucitor şi gingii sănătoase. Dar pentru aceste lucruri trebuie să avem foarte mare grijă de câteva aspecte care pot influenţa sănătatea dinţilor noştri.
Iată care sunt cei 5 paşi pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține o igienă orală corectă și pentru căpăta încredere în tine şi în zâmbetul tău:
1. Periajul
Acesta este cel mai important pas în menţinerea dinţilor curaţi şi sănătoşi. Deşi pare o activitate simplă, periajul ţine cont de mai multe elemente precum periuţa de dinţi, pasta de dinţi, dar şi de modul în care este realizat şi frecvenţa sa.
Periuţa: fie ca vorbim despre o periuţă manuală sau despre una electrică, atunci când alegem pe care să o cumpărăm, trebuie să ţinem cont de calitate. De cele mai multe ori este bine să ne sfătuim cu medicul dentist înainte şi în funcţie de recomandările acestuia să luăm o decizie. O igienă orală corectă se obține sfătuindu-te periodic cu medicul stomatolog.
Cele mai indicate sunt periuţele cu cap mic şi peri moi, rotunjiţi la capete. Sfatul dentiştilor este să nu le depozotăm într-un spaţiu umed, deoarece sporeşte înmulţirea bacteriilor. Căpăcelele din plastic trebuie utilizate doar pentru transportul periuţei, protejând-o de contactul cu alte obiecte.
Periuţa acumulează microbi în timp şi se deteriorează, astfel că trebuie schimbată o data la 2-3 luni.
Pasta de dinţi: trebuie să ne orientăm spre cea care conţine un complex de substanţe care ajută la protejarea dinţilor și luptă împotriva bacteriilor. Pentru o igienă orală optimă, potrivite sunt cele care conţin fluor şi care oferă protecţie împotriva sensibilităţii dentare.
Tehnica: pentru un periaj cât mai eficient trebuie să poziţionăm periuţa la 45 de grade faţă de dinţi, utilizand mişcări dinspre gingie spre vârful dintelui, pentru a evita pătrunderea bacteriilor şi alimentelor sub gingie. Pe zona suprafeţelor de mesticaţie se realizează mişcări înainte-înapoi. Se periază inclusiv limba.
Frecvenţa: ideal este să efectuăm periajul de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare. Se recomandă ca durata acestuia să fie de 3-5 minute.
2. Aţa dentară
Indiferent de mijloacele suplimentare pe care le folosim pentru o igienă orală optimă, este de reţinut faptul că nu este eficientă utilizarea acestora separată de periaj. Ele nu trebuie să îl înlocuiască , ci să îl susţină în obţinerea unor rezultate cât mai satisfăcătoare.
Folosirea aţei dentare este benefică, deoarece ea curăţă locul interdental în care periuţa nu a putut ajunge. Se introduce firului între dinţi, până la gingie, şi se folosesc mişcări sus-jos, înainte-înapoi, însă cu foarte mare atenţie, pentru a evita rănirea acesteia.
3. Apa de gură
Prin utilizarea apei de gură, îngrijirea bucală este îmbunătăţită şi mai aproape de a fi completă. Se utilizează după curăţarea dinţilor prin periaj şi cu aţă dentară, pentru a îndepărta bacteriile rămase, dar şi pentru a asigura o respiraţie proaspătă.
Se recomandă folosirea zilnică, timp de 30 de secunde, fără a o înghiţi. Alegerea apei de gură se realizează în funcţie de nevoi. Există mai multe tipuri, dintre care apa de gură cosmetică ( ce combate respiraţia urât mirositoare), apa de gură antiseptică ( previne apariţia cariilor şi combate placa bacteriana), apa de gură cu fluorură ( potrivită pentru sensibilitate). În cazul celor care conţin clorhexidină este recomandată folorirea pe o perioadă limitată de timp, stabilită împreună cu medicul stomatolog.
4. Alimentaţia
Bineînţeles că un rol important în sănătatea dinţilor nostri o au alimentele cu care aceştia intră în contact. Unele atacă smalţul, în principal cele dulci sau acide şi duc la apariţia cariilor. Altele pot păta dinţii, ca de exemplu cafeaua, vinul, bauturile acidulate. La fel de periculoase sunt şi alimentele mai tari, care prin sfărâmare tocesc smalţul foarte repede. Așadar, o igienă orală corectă depinde foarte mult și de alimentele pe care le consumi.
Pentru creşterea imunităţii şi menţinerea sănătăţii dentare, se recomandă consumul de produse bogate în calciu, magneziu, fosfor, fluor, vitamine şi minerale.
5. Vizita la medicul dentist
Este cel mai bine să prevenim unele probleme ce pot apărea pe parcursul timpului, aşadar se recomandă vizita la dentist la fiecare 6 luni, pentru un control de rutină. Un control regulat ne poate scuti de durere şi de tratamente complicate.
„Zâmbetul e fericirea care se află chiar sub nasul tău”
Tom Wilson