Durerea de dinti in sarcina si alte probleme stomatologice cu care se confrunta viitoarele mamici
Femeile care vor sa devina mamici, pe langa analizele recomandate de catre medic, este important sa faca si o vizita la cabinetul medicului stomatolog, deoarece, in timpul sarcinii, anumite probleme stomatologice nu se pot trata, existand riscul ca ele sa evolueze.
Pe perioada sarcinii se produc o serie de modificari fiziologice si, din aceasta cauza, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte anumite afectiuni stomatologice. Printre cele mai cunoscute sunt aparitia cariilor dentare, boala parodontala si sensibilitatea dentara.
Multe femei experimenteaza durerea de dinti in sarcina, deorece cariile au o evolutie mai rapida, iar astfel provoaca rapid complicatii. In plus, frecventa cariilor creste cu aproximativ 20% in aceasta perioada, din cauza faptului ca apetitul pentru gustarile dulci creste, iar inflamatia gingivala determina de multe ori amanarea periajului dentar, creandu-se in acest mod un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor.
In al doilea rand, pe timpul sarcinii, activitatea sistemului imunitar scade, iar substantele antibacteriene din saliva se regasesc intr-o cantitate mult mai mica. Astfel, igienizarea naturala nu se mai produce la acelasi nivel.
Afectiunile gingivale sunt unele dintre cele mai intalnite probleme stomatologice cu care se confrunta femeile insarcinate. Din cauza nivelului ridicat de estrogen, gingiile devin mai sensibile, se inrosesc si sangereaza in timpul periajului dentar.
Din cauza inflamarii gingiilor, resturile alimentare se acumuleaza mai usor in aceste zone si agraveaza inflamatia, provocand si o respiratie urat mirositoare. Aceasta afectiune este reversibila odata cu normalizarea nivelului de estrogen si progesteron.
Tumorile gingivale sunt si ele recunoscute ca fiind probleme stomatologice cu care se confrunta femeile insarcinate. Aceste formatiuni reprezinta o hiperplazie a gingiei si se manifesta prin dificultati in vorbire, in alimentatie, durere de dinti in sarcina si chiar sangerari locale.
In majoritatea cazurilor, acestea dispar imediat dupa nastere, iar, in caz contrar, sunt indepartate de catre medicul stomatolog printr-o interventie chirurgicala minim invaziva.
Pe deasupra, multe femei insarcinate se confrunta cu boala parodontala. Si in aceasta situatie, hormonii estrogeni sunt de vina, deoarece produc destinderea ligamentelor periodontale, care mentin dintele in alveola, iar senzatia este ca atunci cand dintele se misca. Dupa nastere, aceasta problema stomatologica dispare.
Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii
Viitoarele mamici trebuie sa stie ca in primul trimestru de sarcina trebuie sa evite pe cat posibil administrarea de medicamente, in afara de cele recomandate de catre medic, radiografiile, dar si anesteziile.
Daca exista anumite probleme stomatologice care nu mai pot fi amanate, trimestrul al doilea de sarcina este cel mai recomandat pentru tratarea lor, dar numai dupa ce medicul stomatolog isi va da acordul.
Controlul stomatologic este esential sa se realizeze de 2 ori pe an, iar in cazul in care ai planificat sa ai un copil, este important sa te asiguri ca timp de 9 luni nu vor mai fi necesare interventii. Asadar, este recomandat sa rezolvi din timp problemele stomatologice urgente, dar si pe cele care se pot agrava pe timpul sarcinii. Este indicat, totodata, sa consumi multe fructe si legume pentru a avea o sanatate orala cat mai buna!